SUA impun sancţiuni împotriva a patru judecătoare ale Curţii Penale Internaţionale care au emis un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu

Agențiile internaționale de presă informează că Administrația Trump a anunțat, joi, impunerea unor sancțiuni drastice împotriva a patru judecători ai Curții Penale Internaționale (CPI), într-un gest fără precedent, motivat de deciziile recente ale tribunalului internațional de a emite mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și al fostului ministru al apărării Yoav Gallant, precum și de a redeschide un caz privind presupusele crime de război ale trupelor americane în Afganistan.
Mircea Filipescu
06 iun. 2025, 10:40
SUA impun sancţiuni împotriva a patru judecătoare ale Curţii Penale Internaţionale care au emis un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu

Sancțiunile vizează patru judecătoare: Solomy Balungi Bossa (Uganda), Luz del Carmen Ibanez Carranza (Peru), Reine Adelaide Sophie Alapini Gansou (Benin) și Beti Hohler (Slovenia). Numele acestora au fost anunțate oficial de secretarul de stat american Marco Rubio, într-o declarație publică transmisă joi.

„În calitate de judecători ai CPI, aceste patru persoane s-au implicat activ în acţiunile ilegale şi nefondate ale Curţii Penale Internaţionale, care vizează America sau aliatul nostru apropiat, Israel. CPI este politizată şi pretinde în mod fals că are libertatea deplină de a investiga, acuza şi urmări penal cetăţeni ai Statelor Unite şi ai aliaţilor noştri”, a declarat Rubio.

Decizia vine într-un context tensionat, în care administrația Trump își manifestă ostilitatea față de CPI, reiterând poziția SUA conform căreia tribunalul internațional nu are autoritate asupra cetățenilor americani sau a celor din state care nu sunt membre, precum Israelul. De altfel, SUA nu este parte semnatară a Statutului de la Roma, documentul fondator al CPI, alături de alte state mari precum China, Rusia și chiar Israel.

Judecătoarele Bossa și Ibanez Carranza fac parte din completul de judecată încă din 2018, iar în 2020 au contribuit la o decizie crucială care a permis procurorului CPI să investigheze presupusele crime de război comise de forțele americane în Afganistan. Deși ulterior, în 2021, Curtea și-a concentrat atenția asupra atrocităților comise de talibani și de guvernul afgan, investigația inițială a vizat direct acțiunile Statelor Unite în conflict.

Mandatele recente emise împotriva lui Netanyahu și Gallant, considerate de administrația americană ca fiind „abuzive” și „motivate politic”, au fost autorizate de judecătoarele Alapini Gansou și Hohler, potrivit aceleiași surse oficiale.

Reacția CPI nu a întârziat să apară. Tribunalul a condamnat ferm măsurile luate de SUA, descriindu-le drept „o tentativă de a submina independenţa unei instituţii judiciare internaţionale care oferă speranţă şi justiţie pentru milioane de victime ale unor atrocităţi de neimaginat”.

Citeşte şi: Scandal monstru între Trump și Elon Musk. Prietenia lor a luat sfârșit prin schimb de replici dure: „Sunt foarte dezamăgit de el” / „Trump apare în dosarele lui Epstein”

Măsura Washingtonului a atras și critici severe din partea organizațiilor pentru drepturile omului. Liz Evenson, directoarea pentru justiție internațională a Human Rights Watch, a calificat sancțiunile ca fiind „un atac flagrant asupra statului de drept”, adăugând că acestea vin într-un moment în care fostul președinte Trump este el însuși implicat în controverse privind respectarea principiilor juridice în propria țară.

Sancțiunile implică înghețarea activelor celor patru judecătoare, restricționarea tranzacțiilor financiare și interdicții de călătorie. Acestea afectează și orice instituție bancară care ar intermedia operațiuni în dolari americani pentru persoanele vizate. Cu toate acestea, Departamentul Trezoreriei a emis o licență generală care permite finalizarea tranzacțiilor deja în curs până pe 8 iulie, cu condiția ca fondurile să fie direcționate către conturi blocate în SUA.

Aceste sancțiuni se adaugă celor impuse în 2020 împotriva fostei procuroare Fatou Bensouda și a unui colaborator apropiat al acesteia, tot în legătură cu investigațiile privind Afganistanul. Mai recent, și actualul procuror șef Karim Khan s-a confruntat cu presiuni, inclusiv o anchetă ONU privind presupuse abateri de natură sexuală, care a dus temporar la suspendarea sa.

CPI, fondată în 2002, are rolul de a investiga și judeca crime de război, crime împotriva umanității și genocid, dar autoritatea sa este limitată de acceptarea jurisdicției sale de către statele membre sau de trimiteri din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Citeşte şi: Trump are un nou favorit la șefia forțelor NATO în Europa. Cine va apăra România de invazia rusă

DailyBusiness
Evaluare Națională. Luni, 23 iunie, peste 159.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la limba și literatura română
Spynews
Vedetele, hărțuite de fani obsedați. Mara Bănică și Cornel Păsat au povestit experiențele care i-au marcat: „Mi-a urmărit copilul”, „A apărut goală în fața mea”
Bzi.ro
Andreea Esca, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu la TIFF! Știrista de la PRO TV a făcut furori!
Fanatik.ro
Barem limba română Evaluare Națională 2025. Cum se rezolvau subiectele și ce notă poți obține. Update
Capital.ro
Au declarat zi de doliu național. O mare stea a României s-a stins prea devreme: Ne plecăm fruntea în fața unei pierderi de neînțeles
Playtech.ro
Pensionare anticipată în 2025 pentru grupa a II-a de muncă. Ce condiții trebuie îndeplinite
DailyBusiness
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
Adevarul
China dezvoltă prima tehnologie de război electronic cu 6G: Sistemul ar fi capabil să anihileze radarele avioanelor F-35 în câteva secunde
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Evaluare Națională 2025. Ce subiecte au primit elevii la Limba și Literatura Română 
Spynews
Nu e doar frumoasă, e și gospodină! Rețeta Ramonei de la Neatza de salată de vinete / VIDEO 
Evz.ro
CNAIR repară Autostrada Soarelui în plin sezon. Restricții pe A2
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Evaluare Națională 2025: A fost publicat baremul oficial la Limba și literatura română!
Cancan.ro
Doliu în lumea influencerilor! O fostă concurentă a emisiunii ‘Bravo, ai stil!’ a murit răpusă de anorexie
Playsport.ro
Descoperire fără precedent la laserul de la Măgurele. Transformarea luminii în
Capital.ro
Taxă pentru mii de pensionari din România. Se va plăti obligatoriu: Trebuie să se înțeleagă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
VIDEO „Aurul negru”, tot mai prețios. Cât costă benzina și motorina
El este Marius, tânărul de 23 de ani care a murit după ce un autocar cu mai mulți copii s-a răsturnat pe A2. Doi minori sunt în stare gravă
MediaFlux
Ilie Bolojan a decis! Anunț din Parlament
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este „vrăjitoarea” cu prazul, a lui Cioloș, care va da ora exactă în diplomația românească