SUA: Închisoarea de la Guantanamo are un nou comandant

Contraamiralul Peter Clarke a preluat miercuri conducerea închisorii Guantanamo, centrul de detenție situat pe insula Cuba pe care administrația Obama a promis să îl închidă, până în prezent însă fără succes.

05 nov. 2015, 08:51

„Contraamiralul Peter Clarke a preluat conducerea” închisorii „în cursul unei ceremonii desfășurate miercuri, în prezența a 200 de militari și invitați”, a declarat o purtătoare de cuvânt a comandamentului forțelor americane din America de Sud, Lisa Garcia.

Contraamiralul Peter Clarke a fost, printre altele, comandantul unui submarin nuclear. Anterior, el a condus o structură militară americană cu sediul la Key West (Florida) având ca misiune eliminarea traficului de droguri din America de Sud. El l-a înlocuit pe generalul US Air Force, Jose Monteagudo.

Schimbarea comandamentului are loc în timp ce administrația Obama încearcă să definitiveze un plan de închidere a centrului de detenție înființat după 11 septembrie 2001, unde se mai află 112 deținuți.

Pentagonul este pe cale să evalueze costurile unui eventual transfer al închisorii pe teritoriul american, în Colorado, în Carolina de Sud sau în Kansas, potrivit Agerpres.

În urmă cu două săptămâni, președintele american, Barack Obama, s-a opus prin veto unei propuneri de lege a bugetului Apărării care bloca acest eventual transfer.

„Guantanamo este unul din primele argumente folosite de jihadiști pentru a recruta, este timpul să îl închidem. Este depășit și ne costă prea mult”, a declarat liderul de la Casa Albă, folosind dreptul de veto.