SUA le-au dat termen Turciei până în Iulie să renunţe la achiziţionarea de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

SUA au anunţat vineri că îi dau Turciei termen până la sfârşitul lui iulie pentru a renunţa la achiziţia de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400, pe care ele le consideră incompatibile cu noul lor avion F-35 pe care Ankara vrea de asemenea să-l cumpere, informează AFP.

07 iun. 2019, 19:09
SUA le-au dat termen Turciei până în Iulie să renunţe la achiziţionarea de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Dacă până la 31 iulie Turcia nu renunţă la sistemele S-400, piloţii turci care se antrenează în prezent în SUA pe F-35 vor fi expulzaţi şi acordurile de subcontractare atribuite unor întreprinderi turce pentru fabricarea de F-35 vor fi anulate, a declarat pentru presă adjuncta secretarului american pentru apărare însărcinată cu achiziţiile, Ellen Lord.

Intenţia Ankarei de a cumpăra sisteme de apărare antiaeriană S-400 constituie o sursă majoră de fricţiuni între Turcia şi SUA, aliaţi în cadrul NATO. Livrarea rachetelor ruseşti ar putea avea loc în această vară şi precipita represalii dure din partea SUA, informează Agerpres.

Vineri, directorul conglomeratului militaro-industrial rus Rostec, Serghei Cemezov, a declarat că livrările de sisteme de apărare antiaeriană ruse S-400 pentru Turcia, care provoacă furie la Washington, sunt prevăzute să înceapă „în două luni”.