SUA livrează radare de detectare a tirului cu mortiere

Armata americană a livrat Ucrainei trei radare destinate să detecteze şi să localizeze cu viteză şi precizie tirul cu mortiere, în lupta Kievului împotriva rebeliunii proruse din estul ţării, a anunţat Pentagonul vineri, potrivit AFP.

22 nov. 2014, 05:36
SUA livrează radare de detectare a tirului cu mortiere

Radarele au fost trimise la Kiev la bordul unui avion cargo de tip C-17 care l-au însoţit pe vicepreşedintele american, Joe Biden, în cursul vizitei sale în Ucraina, prilejuită de împlinirea unui an de la începutul mişcării de contestare proeuropeană EuroMaidan.

În total, Ucrainei în vor fi livrate în următoarele săptămâni 20 de radare pentru detectarea focului cu mortiere. Trupele ucrainene urmează să înceapă instruirea privind funcţionarea acestora la mijlocul lunii decembrie, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren.

Radarele detectează şi localizează cu mare viteză şi precizie de unde provine tirul cu mortiere. De asemenea, pot fi echipate cu lansatoare de mortiere pentru a răspunde tirurilor.

„Ucrainenii vor trebui să decidă cum, unde şi când vor dori să amplaseze aceste sisteme”, a subliniat colonelul Steven Warren.

Până în prezent, preşedintele american, Barack Obama, a refuzat să livreze arme şi muniţie Ucrainei, preferând să o aprovizioneze cu materiale „neletale”, cum sunt radare, ochelari de vedere nocturnă sau veste antiglonţ.