SUA, lovitură de graţie pentru Putin. Ucraina a primit noi sisteme de rachete HIMARS

Statele Unite vor anunţa un nou pachet de ajutor financiar de 625 de milioane de dolari destinat Ucrainei, declară un oficial din domeniul apărării.

04 oct. 2022, 19:08

UPDATE: Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat marţi, prin telefon, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi a anunţat asistenţă militară suplimentară, în valoare de 625 de milioane de dolari, în contextul războiului cu Rusia.
„Preşedintele Joseph R. Biden, împreună cu vicepreşedintele Kamala Harris au discutat astăzi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a-i reitera că Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene. Preşedintele Biden s-a angajat să continue cât va fi necesar susţinerea Ucrainei în acţiunile de apărare faţă de agresiunea rusă, inclusiv prin furnizarea astăzi a unui nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 625 de milioane de dolari, care va include sisteme mobile de artilerie HIMARS, alte sisteme de artilerie, muniţie şi vehicule blindate”, anunţă Preşedinţia SUA.

„Preşedintele Biden a afirmat disponibilitatea continuă a Statelor Unite de a impune costuri severe pentru orice persoană, entitate sau ţară care oferă susţinere anexărilor anunţate de Rusia. Preşedintele SUA a salutat succesul acordului care a permis exporturile în siguranţă de cereale ucrainene pe pieţele mondiale şi consideră că este necesar ca exporturile să continue. În plus, preşedintele Biden a menţionat acţiunile în curs ale Statelor Unite de a ralia comunitatea internaţională la eforturile Ucrainei de a-şi apăra libertatea şi democraţia, aşa cum prevede Carta Naţiunilor Unite”, subliniază Casa Albă.

În total, Statele Unite au oferit Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 17,5 miliarde de dolari de la începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden şi în valoare de 19,65 miliarde de dolari de la anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

Statele Unite urmează să anunţe un alt pachet de ajutor financiar în valoare de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), precum şi mai multe obuziere şi muniţie, potrivit unui oficial înalt din domeniul apărării, relatează CNN.

Pachetul, care  va fi retras direct din stocurile americane, include şi 16 obuziere de 155 mm şi 16 obuziere de 105 mm alături de muniţia asociată, a mai spus oficialul.

Acest pachet va oferi Ucrainei un total de 20 de sisteme HIMARS, pe care armata ucraineană le-a folosit cu mare efect împotriva forţelor ruse.

Kievul susţine că a primit mii de solicitări din partea ruşilor care vor să se predea. Autorităţile ucrainene precizează că este vorba şi de soldaţi, dar şi de civili speriaţi de mobilizarea lui Putin

Ucrainenii au folosit muniţia sistemului de rachete ghidate cu lansare multiplă (GMLRS), trasă din vehiculul HIMARS, pentru a organiza lovituri de precizie care au vizat centrele logistice, posturile de comandă şi depozitele de muniţie ale trupelor ruse.

Acest pachet de ajutor a fost anunţat pentru prima dată de Reuters.

Săptămâna trecută, SUA au anunţat un pachet de securitate de 1,1 miliarde de dolari în cadrul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitate a Ucrainei (USAI), care a inclus încă 18 HIMARS.

Sistemele HIMARS din acest pachet vor fi achiziţionate de la producătorii de armament, iar procesul de producere şi livrare va dura mai mult, dar pachetul este destinat apărării Ucrainei pe termen mediu şi lung.

Astfel, în total, Washingtonul a oferit, alături de acest pachet de 625 de milioane de dolari, peste 16 miliarde de dolari Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie.