SUA menţin în detenţie un prizonier yemenit la baza militară de la Guantanamo de 17 ani

Curtea Supremă din SUA a validat luni menţinerea în detenţie a unui prizonier yemenit aflat de 17 ani la baza militară Guantanamo (sudul Cubei) şi care nu a fost niciodată inculpat sau judecat, relatează AFP.

10 iun. 2019, 17:49
SUA menţin în detenţie un prizonier yemenit la baza militară de la Guantanamo de 17 ani

Curtea a refuzat să se autosesizeze în legătură cu un recurs depus de către Moath al-Alwi, arestat la frontiera afgano-pakistaneză în decembrie 2001 şi transferat la Guantanamo în ianuarie 2002.

Yemenitul, născut în 1977, este suspectat că a fost unul dintre membrii gărzii de corp a lui Osama Ben Laden, ceea ce el neagă. El este considerat drept ”un combatant inamic”, fapt ce permite menţinerea lui în detenţie până la încheierea conflictului, informează Agerpres.

Războiul din Afganistan şi împotriva Al-Qaida ”diferă de conflictele din trecut care au inspirat legile războiului, şi au creat un risc de detenţie pe viaţă pentru el”, contrar Constituţiei americane şi dreptului internaţional, potrivit pledoariei avocaţilor săi.

Argumentele lor nu au convins Curtea Supremă, care nu a justificat de ce ea respinge un dosar.

Magistratul progresist Stephen Breyer a avut o opinie separată, regretând decizia confraţilor săi. ”E mai mult decât timpul pentru a înfrunta” această decizie, a scris el. ”Al-Awi se confruntă cu perspectiva de a-şi petrece restul zilelor în detenţie pe baza unui statut de combatant inamic ce durează de-o generaţie, cu toate că în prezent conflictul este foarte diferit de ceea ce era prevăzut în momentul adoptării legii”, a explicat magistratul.

Deschis în 2002, la scurt timp după arestarea primilor jihadişti în cadrul intervenţiei americane în Afganistan, ca răspuns la atentatele din 11 septembrie, centrul de detenţie de la Guantanamo a adăpostit până la 780 de prizonieri, în prezent fiind doar circa patruzeci, informează Agerpres.

Închisoarea nu a mai primit nici un nou prizonier din 2008, dar preşedintele Donald Trump a semnat în ianuarie 2018 un decret privind menţinerea sa în funcţiune, semnalându-şi intenţia de a trimite noi deţinuţi la Guantanamo.