SUA nu cred în lacrimile Moscovei, o nouă lovitură teribilă pentru Vladimir Putin

SUA vor anunţa, joi, noi sancţiuni care vizează aproximativ 300 de membri ai Dumei Ruse şi peste 40 de companii ruseşti din domeniul apărării.

24 mart. 2022, 17:00
SUA nu cred în lacrimile Moscovei, o nouă lovitură teribilă pentru Vladimir Putin

UPDATE. SUA au anunţat sancţiunile. Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentul american al Trezoreriei a sancţionat, joi, 48 de companii ruseşti din domeniul apărării şi 328 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei, precum şi pe directorul general al Sberbank, cea mai importantă instituţie financiară din Rusia, conform unui comunicat oficial al Departamentului Trezoreriei.

Gref este unul dintre consilierii lui Putin din anii ’90, timp în care a ocupat diverse funcţii, tot mai importante, inclusiv în cadrul cabinetului primarului din Sankt Petersburg. În plus, Gref a fost ministrul rus al Dezvoltării Economice şi Comerţului între 2000 şi 2007, funcţie în care a fost numit de Putin înainte de a deveni directorul general al Sberbank.

Trezoreria a emis, de asemenea, noi recomandări privind tranzacţiile cu aur ale Băncii Centrale a Federaţiei Ruse.

SUA vor anunţa, joi, noi sancţiuni care vizează aproximativ 300 de membri ai Dumei de Stat a Federaţiei Ruse şi peste 40 de companii ruseşti din domeniul apărării, a declarat un înalt oficial al administraţiei Biden, relatează CNN.

Concluziile summit-ului crucial. Jens Stoltenberg: Trupele NATO vor avea o prezență pe termen lung în flancul estic

Oficialul a adăugat că UE şi G7 vor anunţa, de asemenea, o nouă iniţiativă ”creată pentru a preveni evitarea” sancţiunilor.

Întrebat de un reporter CNN ce va presupune iniţiativa de evitare a sancţiunilor, înaltul oficial a spus că va reduce, parţial, capacitatea Băncii Centrale a Rusiei de a desfăşura rezerve internaţionale. Oficialul american a clarificat că orice tranzacţie care implică aur este interzisă, măsură menită să împiedice aprecierea rublei.

”Mesajul general este că am făcut paşi istorici în impunerea costurilor Rusiei, iar acum trebuie să ne asigurăm că suntem pe deplin aliniaţi şi că obţinem impactul maxim al măsurilor pe care le-am implementat”, a mai spus oficialul.

O lună de la invazia Rusiei în Ucraina. Cel puţin 4 persoane, între care şi copii, au murit în timpul unui bombardament în Lugansk. Guvernatorul regiunii acuză armata lui Putin că a folosit bombe cu fosfor

Întrebat despre strategia energetică comună care se aşteaptă să fie anunţată vineri, oficialul nu au intrat în detalii, dar a precizat: ”Lucrăm de ceva timp şi cred că va fi un pas înainte semnificativ în termeni de accelerare a înlăturării dependenţei Europei de gazul rusesc”.

Statele Unite ”au lansat consultări (cu aliaţi din NATO) în vederea furnizării unor rachete antinavă Ucrainei, dezvăluie joi o oficială americană de rang înalt, relatează AFP.

Însă acest scenariu prezintă ”provocări tehnice”, subliniază ea. ”China (este necesar) să-şi asume responsabilităţile în cadrul comunităţii internaţionale”, mai dezvăluie ea că au subliniat ”mulţi” lideri în cursul summitului NATO, aflat în curs la Bruxelles.

Şi Guvernul britanic a anunţat joi o nouă serie de sancţiuni vizând 59 de personalităţi şi întreprinderi ruse, dar şi şase belaruse, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP.
Londra vizează între altele gigantul rus al diamantelor Alrosa şi grupul privat rus de servicii militare Wagner.

Între cei vizaţi se află, printre alţii, fondatorul Tinkoff Bank, Oleg Tinkov,influentul conducător al Băncii ruse Sberbank, Gherman Gref, dar şi Polina Kovaleva, fiica presupusei amante a ministrului rus de Externe Serghei Lavrov.