SUA: Obama crede că Rusia ar fi fost în spatele piratării email-urilor democraţilor

Președintele american Barack Obama a estimat marți că este "posibil" ca Rusia să se afle în spatele scurgerii de e-mail-uri către WikiLeaks din Comitetul Național Democrat (DNC, pentru acronimul în limba engleză) pentru a interveni în alegerile prezidențiale din SUA, în noiembrie.

27 iul. 2016, 05:58
SUA: Obama crede că Rusia ar fi fost în spatele piratării email-urilor democraţilor

Scurgerea de săptămâna trecută a aproximativ 20.000 de e-mail-uri a arătat că liderii democrați au încercat să o favorizeze pe fosta Primă Doamnă Hillary Clinton, față de senatorul Bernie Sanders, în timpul alegerilor primare. „Totul este posibil”, a declarat Obama într-un interviu acordat NBC News, întrebat dacă Rusia poate să intervină în campania electorală americană.

Ca urmare a acestei scurgeri, Debbie Wasserman Schultz, președinta Comitetului Național Democrat, și-a anunțat demisia.

În cadrul interviului pentru NBC News, președintele Obama a amintit că Biroul Federal de Investigații (FBI) investighează această scurgere, dar și-a exprimat opinia personală cu privire la presupusa implicare rusă, așa cum susține echipa de campanie a lui Clinton, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Hillary Clinton, desemnată candidata democraţilor la Casa Albă

„Știm că rușii piratează sistemele noastre, nu doar pe cele guvernamentale, ci și pe cele private”, a declarat președintele american. „Nu pot spune deschis care sunt motivele scurgerii. Ceea ce știu este că Donald Trump și-a exprimat admirația față de Vladimir Putin în mod repetat”, a insinuat Obama.

În final, președintele american constată că Trump s-a bucurat de o „presă bună” în Rusia.

Pe contul său de Twitter, Trump a comentat punctul de vedere cu privire la acuzațiile vizându-i pe ruși: „Noua glumă la modă este că Rusia a piratat corespondența dezastruoasă a Comitetului Național Democrat pentru că eu sunt pe gustul lui Putin”.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a negat marți orice responsabilitate a Kremlinului în scurgerea de informații și a respins acuzațiile că Rusia ar încerca să influențeze alegerile prezidențiale americane din noiembrie.