SUA plasează echipamente militare în ţările aliate NATO din Europa, printre care şi România

Statele Unite ale Americii intenţionează să plaseze echipament militar pe teritoriul mai multor ţări aliate NATO, inclusiv Bulgaria, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia şi România.

25 iun. 2015, 13:58
SUA plasează echipamente militare în ţările aliate NATO din Europa, printre care şi România

SUA şi aliaţii săi intenţionează să plaseze temporar aproximativ 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere cu autopropulsie şi echipamentul de luptă blindat asociat în ţări baltice şi din Europa Centrală, pentru a sprijini antrenamentele şi exerciţiile desfăşurate de unităţile militare dislocate în Europa. Acest set de echipamente, numit EAS, va consta în echipament de la eşalon companie până la eşalon brigadă, localizate pe teritoriul mai multor ţări aliate NATO, inclusiv Bulgaria, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia şi România.

De la începutul lunii martie 2014, SUA au luat măsuri, atât bilateral, cât şi în cadrul NATO, pentru a-i reasigura pe aliaţi de angajamentul lor neclintit faţă de apărarea colectivă. Alături de aliaţii NATO, SUA au stabilit prin rotaţie o prezenţă aeriană, terestră şi navală neîntreruptă, în ţările baltice şi din Europa Centrală. Această prezenţă este o demonstraţie adecvată şi importantă de susţinere pentru ţările aliate profund îngrijorate de acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

În iunie 2014, preşedintele SUA Barack Obama a anunţat Iniţiativa Europeană de Reasigurare (ERI). În discursul său, preşedintele a menţionat că SUA vor lua în calcul diverse iniţiative, inclusiv amplasarea de astfel de echipamente militare în ţările aliate.

Conceptul EAS este concentrat pe activitate şi are rolul de a asigura echipamentul necesar pentru exerciţii şi antrenamente pe flancul estic al NATO. Spaţiile de depozitare propuse pentru aceste echipamente au fost selectate în funcţie de proximitatea lor faţă de poligoanele unde este cel mai probabil să fie folosite cel mai des. Dislocarea înaintată va ajuta la reducerea costurilor de transport şi maximizarea timpului de antrenament al forţelor dislocate. Pentru a demonstra libertatea de mişcare a forţelor armate americane în regiune, Comandamentul SUA din Europa (USEUCOM) va muta constant echipamentul prin Europa pentru a sprijini activităţile de antrenament şi exerciţiu.

În cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve (OAR), echipamentele EAS vor fi integrate în şi folosite pentru sprijinirea dezvoltării de capacităţi şi sisteme de apărare ale NATO în cooperare. Prin folosirea EAS şi în contextul Operaţiunii Atlantic Resolve, SUA folosesc o abordare dinamică în demonstrarea angajamentului lor faţă de NATO şi contribuţia la aspectele iniţiale de descurajare prin dezvoltarea interoperabilităţii aliaţilor printr-o multitudine de antrenamente şi exerciţii.

CITEŞTE ŞI: Stoltenberg susţine că NATO „nu va fi antrenată într-o cursă a înarmării” cu Rusia


loading...
Partenerii noștri