SUA pregătesc lovitura de graţie pentru Putin. Blinken anunţă că se analizează interzicerea importurilor de petrol rusesc

După invazia Rusiei în Ucraina, Casa Albă a aplicat sancţiuni asupra exporturilor de tehnologii către rafinăriile ruseşti şi asupra gazoductului Nord Stream 2.

06 mart. 2022, 20:24
SUA pregătesc lovitura de graţie pentru Putin. Blinken anunţă că se analizează interzicerea importurilor de petrol rusesc

Antony Blinken a declarat că SUA şi partenerii europeni analizează interzicerea importurilor de petrol rusesc
Blinken, care se află în prezent într-o călătorie prin Europa pentru a se coordona cu aliaţii împotriva invaziei ruseşti în Ucraina, a adăugat că a discutat sâmbătă cu preşedintele Joe Biden despre importurile de petrol.

Lovitură pentru ruşi. Mastercard, Visa şi PayPal Holdings îşi suspendă activităţile în Rusia. Update: Şi OMV se retrage
Comentariile lui Blinken au fost făcute în contextul în care preţurile petrolului , au crescut vertiginos în ultima săptămână, după ce SUA şi aliaţii săi au sancţionat Rusia în urma invaziei acesteia în Ucraina, relatează Reuters.

După invazia Rusiei în Ucraina, Casa Albă a aplicat sancţiuni asupra exporturilor de tehnologii către rafinăriile ruseşti şi asupra gazoductului Nord Stream 2, care nu a fost niciodată lansat. Până în prezent, nu a vizat exporturile de petrol şi gaze ale Rusiei, în timp ce administraţia Biden cântăreşte impactul asupra pieţelor globale de petrol şi asupra preţurilor energiei din SUA.

Război în Ucraina, ziua a 11-a. Dezastru în multe teritorii: „Oraşul Mariupol nu mai există, ajutaţi-ne!”. Rusia bombardează Kievul şi atacă hidrocentrala Kaniv
Întrebat dacă Statele Unite au exclus interzicerea unilaterală a importurilor de petrol rusesc, Blinken a declarat: Nu voi exclude luarea de măsuri într-un fel sau altul, indiferent de ceea ce fac ei, dar tot ceea ce am făcut, abordarea începe cu coordonarea cu aliaţii şi partenerii”, a spus Blinken.

Statele Unite au importat în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună în 2021 din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibili lichizi ale SUA, potrivit Administraţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei (EIA).

Blinken a spus că există o serie de măsuri suplimentare pe care Statele Unite le analizează pentru a creşte presiunea asupra Rusiei, dar nu a oferit detalii despre care ar fi noile măsuri.