SUA sancţionează o reţea de comerţ maritim implicată în ajutor în favoarea Phenianului

Statele Unite au sancţionat două persoane şi trei firme pentru ajutorul acordat Coreei de Nord în vederea ocolirii sancţiunilor, a anunţat vineri Departamentul de Stat, într-un comunicat preluat de Reuters. Totodată, a fost identificată şi blocată o navă implicată în acţiunile în favoarea Phenianului.

30 aug. 2019, 18:54
SUA sancţionează o reţea de comerţ maritim implicată în ajutor în favoarea Phenianului

Sancţiunile americane vizează o reţea de comerţ maritim implicată în transferul de petrol între nave; prin astfel de operaţiuni, Coreea de Nord a evitat embargoul petrolier impus de ONU. Cele două persoane sancţionate au folosit vasul respectiv – care anterior mai efectuase cel puţin două transferuri către nave sub pavilion nord-coreean – pentru a transborda 1,7 milioane de litri de produse petroliere către o navă din Coreea de Nord.

Persoanele aveau interese în cele trei companii sancţionate, a menţionat Departamentul de Stat.

Deşi preşedintele american Donald Trump a susţinut public că are o relaţie bună cu liderul de la Phenian, Kim Jong Un, Statele Unite au confiscat anul acesta o navă nord-coreeană despre care Washingtonul a afirmat că este implicată în livrări ilegale de cărbune, cu încălcarea sancţiunilor ONU.