SUA şi Germania întăresc schimbul de informaţii privind suspecţii de terorism

SUA și Germania au convenit miercuri să impulsioneze cooperarea antiteroristă și schimbul de informații privind suspecții de terorism, relatează DPA.

18 mai 2016, 19:12
SUA şi Germania întăresc schimbul de informaţii privind suspecţii de terorism

Acordul, semnat la Washington de ministrul german de interne Thomas de Maiziere și procurorul general al SUA Loretta Lynch, va permite întărirea schimburilor de informații în legătură cu suspecții de terorism, inclusiv schimburile de informații privind deplasările lor și monitorizarea potențialului teroriștilor de a călători spre Europa sub acoperirea de refugiați.

Înțelegerea va oferi garanții de protejare a confidențialității, iar datele vor fi împărtășite doar atunci când există o nevoie reală de a fi cunoscute, au spus oficiali germani.

„Terorismul este o amenințare pentru noi toți. Prin urmare, ceea ce trebuie să facem este să fim fermi și să cooperăm la nivel internațional”, a declarat marți Thomas de Maiziere într-o conferință de presă după ce s-a întâlnit cu secretarul american pentru securitate internă, Jeh Johnson.

Cooperarea privind serviciile secrete între SUA și Germania a avut de suferit de urma dezvăluirilor conform cărora Agenția Națională de Securitate a SUA a interceptat telefonul cancelarului Angela Merkel.

După atacurile teroriste din noiembrie de la Paris și din martie de la Bruxelles, SUA au cerut intensificarea schimburilor de date cu și între țările europene.