ARMISTIŢIU în SIRIA: SUA şi Rusia au ajuns la un acord. De când intră în vigoare

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat duminică faptul că a ajuns împreună cu omologul său rus Serghei Lavrov la un acord provizoriu asupra condiţiilor unei încetări a ostilităţilor în Siria, relatează Reuters.

22 feb. 2016, 08:35
ARMISTIŢIU în SIRIA: SUA şi Rusia au ajuns la un acord. De când intră în vigoare

UPDATE 18.30 Armistiţiul  ar urma să intre în vigoare în Siria pe 27 februarie, conform unui proiect obţinut de BBC News online. Armistiţiul nu include organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Frontul Nusra al-Front, filiala siriană a reţelei Al-Qaida.

‘Încetarea ostilităților se va aplica părților implicate în conflictul sirian care au indicat că vor respecta și vor aplica termenii’ acordului, ele urmând ca până în ziua de 26 februarie, ora 12,00 locală, să informeze SUA sau Rusia de aderarea lor la acest acord, se mai arată în comunicatul menționat.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

S-a ajuns la un „armistiţiu care poate începe în zilele următoare”, a declarat Kerry, la Amman, într-o conferinţă de presă comună cu Nasser Judeh, ministrul iordanian de Externe Nasser Judeh.

Kerry a declarat că a discutat cu Lavrov duminică, anterior, şi că şi-au exprimat speranţa ca preşedinţii american Barack Obama şi rus Vladimir Putin să discute, în zilele următoare, pentru a finaliza acest acord provizoriu de principiu, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Opoziţia siriană este de acord cu un armistiţiu de 2-3 săptămâni. Care sunt condiţiile

Ambele părţi „completează în continuare detalii”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Ministerul rus de Externe a confirmat, într-un comunicat, că Lavrov şi Kerry au discutat duminică la telefon despre un armistiţiu în Siria.

Moscova a precizat că cei doi au discutat despre condiţiile unui armistiţiu, care ar urma să excludă operaţiuni împotriva unor organizaţii „recunoscute ca teroriste de către Consiliul de Securitate al ONU”.