SUA şi Rusia au convenit asupra PRINCIPIILOR FUNDAMENTALE în privinţa Siriei

SUA și Rusia au convenit asupra 'unor principii fundamentale' referitoare la Siria, a declarat marți secretarul de stat al SUA, John Kerry, adăugând că intenționează să se întâlnească din nou miercuri cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

29 sept. 2015, 14:19
SUA şi Rusia au convenit asupra PRINCIPIILOR FUNDAMENTALE în privinţa Siriei

‘A existat un acord că Siria trebuie să fie o țară unită, seculară,gruparea Statul Islamic (SI) trebuie să fie combătută și că trebuie să existe o tranziție care să fie gestionată‘, a declarat Kerry într-un interviu pentru MSNBC, adăugând că rămân divergențe în privința rezultatului pe care ar trebui să-l aibă această perioadă de tranziție.

Într-un interviu acordat la New York, în timpul Adunării Generale a ONU, Kerry a afirmat că atât președintele american Barack Obama, cât și omologul său rus Vladimir Putin ‘caută o cale de a progresa’ în Siria.

Kerry a descris întâlnirea dintre Obama și Putin de luni, care a avut ca temă criza din Siria, drept ‘foarte constructivă, foarte politicoasă și (…) foarte sinceră ‘. ‘Toată lumea înțelege că miza este viitorul Siriei și lumea caută rapid o cale de soluționare’, a mai spus șeful diplomației americane, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Lavrov: Moscova şi Washingtonul vor continua discuţiile pentru găsirea unui compromis în privinţa Siriei

Întrebat dacă există o oportunitate de a folosi influența Rusiei și a Iranului în Siria pentru a opri folosirea de către Bashar al-Assad a bombelor-butoi asupra sirienilor, John Kerry a răspuns afirmativ. El a precizat că a ridicat problema în întrevederile cu reprezentanții Rusiei și Iranului. ‘Ambele sunt în poziția, poate în schimbul a ceva ce trebuie să facem noi, de a-l putea opri pe Assad să lanseze bombe-butoi’, a spus Kerry la MSNBC.

Luni, președintele SUA, Barack Obama, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit, într-o întâlnire care a avut loc pe marginea Adunării Generale a ONU de la New York, ca reprezentanții forțelor lor armate să poarte discuții pentru a evita potențiale conflicte legate de operațiuni în Siria. Cei doi lideri au convenit de asemenea să exploreze opțiuni pentru o soluție politică în Siria, dar nu au fost de acord cu privire la viitorul rol al președintelui sirian Bashar al-Assad.