SUA şi şase state din Golful Persic impun sancţiuni pentru 25 de companii, bănci şi persoane. Au legătură cu Iranul

Statele Unite şi şase state din Golful Persic au convenit să impună sancţiuni comune împotriva a 25 de companii, bănci şi persoane care au legătură cu sprijinul acordat de Iran unor reţele de militanţi, între care se află şi Hezbollah, a anunţat miercuri Departamentul Trezoreriei, transmite Reuters.

31 oct. 2019, 06:46
SUA şi şase state din Golful Persic impun sancţiuni pentru 25 de companii, bănci şi persoane. Au legătură cu Iranul

Entităţile plasate pe lista neagră au fost anunţate de ţările membre ale Terrorist Financing Targeting Center (TFTC), organizaţie care mai are în componenţă Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite.

Anunţul a fost făcut de secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, în cadrul unui turneu efectuat în mai multe state aliate din Orientul Mijlociu, pentru creşterea sprijinului în vederea amplificării presiunilor asupra Iranului, potrivit news.ro.

Toate cele 25 de entităţi sau persoane erau deja sancţionate de Statele Unite. ”Preşedintele nu putea să fie mai clar că exercităm o campanie de presiuni maxime împotriva Iranului. Este vorba despre oprirea unui actor rău”, a afirmat Mnuchin într-un interviu acordat Reuters la Riad.

Mnuchin a declarat luni, la Ierusalim, că Statele Unire vor amplifica presiunile economice împotriva Iranului, legate de programul nuclear al acestei ţări.

Sancţiunile reimpuse de preşedintele Donald Trump Teheranului după retragerea SUA din acordul nuclear din 2015 au redus semnificativ veniturile din petrol ale Iranului şi au tăiat legăturile băncilor iraniene cu restul lumii financiare. Mnuchin a spus că sancţiunile care limitează livrările iraniene de petrol nu afectează economia mondială pentru că pieţele sunt bine sprovizionate cu producţia suplimentară a Arabiei Saudite, a Statelor Unite şi a altor ţări, potrivit news.ro

Cele 21 de noi ţinte ale sancţiunilor anunţate miercuri sunt formate dintr-o reţea vastă de companii care oferă sprijin grupării paramilitare Basij Resistance Force care colaborează cu Gărzile Revoluţionare Islamice din Iran. Gruparea atacă demonstranţi şi studenţi, recrutează copii soldaţi şi face acte de tortură, a spus un oficial al Trezoreriei.

Potrivit Trezoreriei, companii paravan şi alte mijloace sunt utilizate pentru a masca proprietatea Basij şi controlează interese de afaceri de mai multe miliarde de dolari în industriile auto, minerit, metalurgie şi sectorul bancar din Iran, multe dintre ele având operaţiuni în Orientul Mijlociu şi Europa.