SUA ţine partea Poloniei în scandalul cu Israelul. „Ierusalimul ar trebui să-şi ceară scuze”

Noul ministru israelian de Externe Israël Katz este necesar să prezinte scuze Poloniei în urma declaraţiilor prin care a acuzat polonezi că se scaldă într-o cultură antisemită, a îndemnat miercuri ambasadoarea americană în Polonia Georgette Mosbacher.

20 feb. 2019, 11:58
SUA ţine partea Poloniei în scandalul cu Israelul. „Ierusalimul ar trebui să-şi ceară scuze”

Cred că doi aliaţi puternici ca Israelul şi Polonia, care sunt bineînţeles aliaţi puternici ai Statelor Unite, nu ar trebui să recurgă la acest fel de declaraţii„, a declarat Mosbacher. „Noi suntem prea importanţi unii pentru ceilalţi pentru a nu rezolva acest tip de lucruri„, a adăugat ea.

Israël Katz a declarat luni că „mulţi polonezi au colaborat cu naziştii şi au participat la distrugerea evreilor în timpul Holocaustului”.

Şeful diplomaţiei israeliene a evocat de asemenea declaraţii ale defunctuluipremier israelian Yitzhak Shamir, care „spunea că orice polonez a supt antisemitism odată cu laptele mamei sale„.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat, la rândul său, potrivit presei israeliene, o complicitate a Poloniei la Holocaust. Netanyahu a declarat, prin intermediul serviciilor sale, că nu a spus fraza pe care i se reproşează că a spus-o.

Guvernul polonez a refuzat să participe la un summit al Grupului de la Vişegrad (V4) prevăzut marţi în Israel, în semn de protest, iar adjunctul ministrului polonez de Externe Szymon Szynkowski vel Sek a declarat că ţara sa aşteaptă în continuare ca autorităţile israeliene să-i prezinte scuze.

Adjuncta ministrului israelian de Externe Tzipi Hotovely, membră a Partidului Likud al lui Netanyahu, a declarat miercuri că au existat polonezi care au colaborat cu naziştii şi polonezi care au salvat evrei. „Întreaga naţiune poloneză nu poate să fie învinovăţită de Holocaust„, a declarat ea într-un interviu acordat postului de radio Reshet Beit Radio. „Polonia este una dintre ţările cele mai amicale cu Israelul. Înţelegerea între noi şi polonezi rămâne importantă„, a adăugat ea.