SUA ţine partea Poloniei în scandalul cu Israelul. "Ierusalimul ar trebui să-şi ceară scuze"

Publicat: Miercuri, 20 Februarie 2019 13:58 // Actualizat: Miercuri, 20 Februarie 2019 13:58 // Sursa: romaniatv.net

Noul ministru israelian de Externe Israël Katz este necesar să prezinte scuze Poloniei în urma declaraţiilor prin care a acuzat polonezi că se scaldă într-o cultură antisemită, a îndemnat miercuri ambasadoarea americană în Polonia Georgette Mosbacher.

"Cred că doi aliaţi puternici ca Israelul şi Polonia, care sunt bineînţeles aliaţi puternici ai Statelor Unite, nu ar trebui să recurgă la acest fel de declaraţii", a declarat Mosbacher. "Noi suntem prea importanţi unii pentru ceilalţi pentru a nu rezolva acest tip de lucruri", a adăugat ea.

Israël Katz a declarat luni că "mulţi polonezi au colaborat cu naziştii şi au participat la distrugerea evreilor în timpul Holocaustului".

Şeful diplomaţiei israeliene a evocat de asemenea declaraţii ale defunctuluipremier israelian Yitzhak Shamir, care "spunea că orice polonez a supt antisemitism odată cu laptele mamei sale".

Aceste declaraţii au fost făcute după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat, la rândul său, potrivit presei israeliene, o complicitate a Poloniei la Holocaust. Netanyahu a declarat, prin intermediul serviciilor sale, că nu a spus fraza pe care i se reproşează că a spus-o.

Guvernul polonez a refuzat să participe la un summit al Grupului de la Vişegrad (V4) prevăzut marţi în Israel, în semn de protest, iar adjunctul ministrului polonez de Externe Szymon Szynkowski vel Sek a declarat că ţara sa aşteaptă în continuare ca autorităţile israeliene să-i prezinte scuze.

Adjuncta ministrului israelian de Externe Tzipi Hotovely, membră a Partidului Likud al lui Netanyahu, a declarat miercuri că au existat polonezi care au colaborat cu naziştii şi polonezi care au salvat evrei. "Întreaga naţiune poloneză nu poate să fie învinovăţită de Holocaust", a declarat ea într-un interviu acordat postului de radio Reshet Beit Radio. "Polonia este una dintre ţările cele mai amicale cu Israelul. Înţelegerea între noi şi polonezi rămâne importantă", a adăugat ea.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
antisemitism Polonia Benjamin Netanyahu Israel Katz scandal Polonia Israel
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7260
RON
22 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H