SUA trimit câteva sute de instructori militari suplimentari în Irak împotriva SI

Administrația americană pregătește un plan de înființare a unei noi baze militare în provincia irakiană Al-Anbar (vest) și de trimitere a câtorva sute de instructori și consilieri suplimentari în sprijinul forțelor irakiene confruntate cu ascensiunea Statului Islamic (SI) în zonă, transmite Reuters, citând oficiali de la Washington.

10 iun. 2015, 08:35
SUA trimit câteva sute de instructori militari suplimentari în Irak împotriva SI

Președintele Barack Obama ar putea aproba chiar miercuri extinderea contingentului american în Irak, a dezvăluit o sursă apropiată discuțiilor. Gestul ar marca prima ajustare semnificativă a strategiei sale de când jihadiștii din Statul Islamic au preluat luna trecută capitala provinciei, Ramadi. Totuși, susțin sursele, Obama va rămâne fidel poziției sale împotriva trimiterii de trupe americane în luptă sau chiar aproape de prima linie.

Chiar și o întărire modestă a prezenței americane ar ajuta forțele irakiene să planifice și să ducă la îndeplinire un contraatac de recucerire a orașului Ramadi, și-au exprimat speranța oficialii citați de Reuters, potrivit Agerpres.

Mulți critici susțin însă că actualul contingent de 3.100 de instructori și consilieri americani este departe de a fi suficient pentru a întoarce cursul confruntărilor. Până acum, forțele irakiene, sprijinite de SUA, au înregistrat numai succese temporare împotriva combatanților Statului Islamic, care au preluat controlul asupra unei treimi din teritoriul irakian în ultimul an, printr-o campanie brutală de ucideri în masă.

Luni, Obama a declarat că SUA nu au încă o ‘strategie completă’ pentru antrenarea forțelor de securitate irakiene vizând recucerirea zonelor pierdute.

După căderea orașului Ramadi în mâinile SI, ceea ce a atras criticile dure ale americanilor față de armata irakiană, Washingtonul a început să accelereze livrarea de arme către forțele guvernamentale și să examineze căi de îmbunătățire a programului de instruire.

Potrivit unui oficial american, numărul forțelor suplimentare ce vor fi desfășurate se va ridica la câteva sute, un alt responsabil vorbind despre o cifră sub 500 de militari. Forțele american desfășoară deja instruirea irakienilor la baza Al-Asad din provincia Al-Anbar.

Speculațiile privind amplasamentul noii facilități s-au concentrat pe o zonă din apropierea orașului Habbaniya, unde se află o bază a armatei irakiene. Noua instalație militară ar permite forțelor americane să ofere un sprijin mai mare luptătorilor tribali sunniți, care trebuie încă să mai primească întreg sprijinul și armele promise de guvernul de la Bagdad, condus de șiiți.

‘Luăm în considerare o serie de opțiuni de a accelera instruirea și echiparea forțelor de securitate irakiene pentru a le sprijini în lupta împotriva Statului Islamic. Aceste opțiuni includ trimiterea de instructori suplimentari în Irak’, a declarat Alistair Baskey, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, refuzând să ofere alte detalii.

Planul inițial era ca 9.000 de militari irakieni să fie instruiți anual. Până săptămâna trecută, numărul lor era deja de 8.920, alți 2.600 aflându-se în diferite etape de instruire, a indicat, la Pentagon, purtătorul de cuvânt Steve Warren.