SUA trimite întăriri în Orientul Mijlociu, după ameințările lansate de Iran către Israel

Statele Unite ale Americii au anunţat vineri trimiterea de întăriri în Orientul Mijlociu, pe măsură ce temerile se intensifică în regiune. Israel și Iran se află în conflict de mai multă vreme.

12 apr. 2024, 22:55
SUA trimite întăriri în Orientul Mijlociu, după ameințările lansate de Iran către Israel
SUA trimite întăriri în Orientul Mijlociu, după ameințările lansate de Iran către Israel

Statele Unite ale Americii au anunţat trimiterea de întăriri pentru Israel, pe măsură ce temerile se intensifică în regiune cu privire la o ripostă a Iranului împotriva statului din orientul Mijlociu, acuzat de o lovitură împotriva consulatului iranian la Damasc, relatează AFP conform Agerpres.

Citește și: A început războiul! Atac asupra Israelului aproape de granița cu Libanul

SUA trimite întăriri în pentru Israel

Oficialii americani au transmis că informația privind trimiterea de întăriri Israelului este reală, în contextul pericolului iminent.

„Desfăşurăm mijloace suplimentare în regiune pentru a consolida eforturile regionale de descurajare şi pentru a întări protecţia forţelor americane”, a declarat un responsabil american al apărării, sub rezerva anonimatului, fără a preciza natura acestor măsuri.

Inamic declarat al Israelului şi aliat al grupării islamiste palestiniene Hamas, Iranul a ameninţat că va „pedepsi” Israelul după o lovitură asupra consulatului său din Damasc, la 1 aprilie, care a dus la moartea a 16 persoane, potrivit unei organizaţii neguvernamentale, între care şapte membri ai corpului Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian. Iranul şi Siria au atribuit atacul Israelului, care nu şi-a confirmat implicarea, dar care este totuşi considerat responsabil, inclusiv de către proprii săi aliaţi.

Mișcarea islamistă Hezbollah, susţinută de Iran, a anunţat vineri, 12 aprilie, că a lansat „zeci de rachete” asupra unor poziţii israeliene, ca răspuns la atacurile israeliene în sudul Libanului. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat că aproximativ 40 de rachete au fost lansate din Liban spre nordul Israelului, dintre care unele au fost interceptate, în timp ce altele au lovit zone deschise sau au căzut scurt la scurt timp pe teritoriul libanez, potrivit The Times of Israel.

Nu s-au înregistrat răniți în acest atac, revendicat de Hezbollah, a precizat armata israeliană. Anterior, IDF anunțase că apărarea antiaeriană a doborât două drone încărcate cu explozibil lansate de Hezbollah spre nordul Israelului. Sirenele aeriene de avertizare au răsunat în timpul incidentului, inclusiv în urma căderii unor schije după interceptarea rachetelor și dronelor.

Citește și: Conflictul de coșmar dintre Israel și Hamas ar putea escalada! Netanyahu anunță ofensiva, dar SUA se opun unei invazii