Sub 20% din locuinţele românilor au asigurare obligatorie împotriva cutremurelor

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) avea, la finele lunii august, un portofoliu care număra 1,73 milioane de polițe împotriva riscurilor catastrofice (cutremure, alunecări de teren și inundații), ceea ce reprezintă sub 20% din totalul fondului locativ național, care numără 8,8 milioane de unități.

25 sept. 2016, 08:53
Sub 20% din locuinţele românilor au asigurare obligatorie împotriva cutremurelor

Cu alte cuvinte, mai puțin de 20% dintre proprietarii de case sau apartamente ar fi primit despăgubiri dacă ar fi înregistrat daune în urma unui cutremur, alunecare de teren sau inundație, în limita sumei asigurate, de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate, scrie profit.ro.

Un seism a avut loc sâmbătă la ora 02:11, acesta resimțindu-se puternic și la București. Potrivit portalului EMSC, epicentrul a fost în zona Vrancea, iar magnitudinea a fost de 5,6 grade pe scara Richter.

Citeşte şi Şeful Corpului de Control al premierului: Instituţiile au note maxime la umflat muşchii, dar nu vă bazati pe ele la cutremur

Portalul de monitorizare a cutremurelor în timp real EMSC-CSEM indică epicentrul în zona Vrancea, pe coordonatele 45,76 grade latitudine nordică și 26,63 grade longitudine estică, la 44 kilometriu de Focșani și 153 de kilometri de București.

Adâncimea seismului a fost de 94 de kilometri, iar ora exactă a producerii acestuia este 02:11:20, potrivit sursei citate. Inițial, portalul indica o magnitudine de 6,1 grade pe scara Richter și o adâncime de 80 de kilometri.

Seismul nu a produs pagube

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare împotriva riscurilor catastrofice. În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

Datele asigurătorul disponibile pe pagina web arată că peste 75,3% din locuințele asigurate de PAID sunt amplasate în mediul urban.

Cele mai asigurate zone sunt Transilvania – 20%, Capitala – 19% și Muntenia – 18%, alături de Moldova – 12%. La polul opus se află Bucovina – 3% și Maramureș – 3%.

Citeşte şi Apără-ne, Doamne! PROFEŢIA care spune că un CUTREMUR MARE va şterge Bucureştiul de pe hartă

PAID a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Primele polițe emise de PAID, cunoscute și sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

Asigurătorul a încheiat anul 2015 cu 1,6 milioane polițe PAD în vigoare și prime subscrise de 135 milioane de lei. Numărul polițelor a crescut cu aproximativ 6,5% față de sfârșitul anului 2014, iar primele subscrise cu 7%.

„În absența unor dezastre naturale semnificative în 2015, PAID a realizat un profit brut de 25 milioane lei, pe care acționarii au decis să îl rețină în societate, ca, de altfel, și în anii anteriori, pentru a îmbunătăți nivelul fondurilor proprii ale PAID”, se arată în raportul companiei pe anul 2015.


loading...
Partenerii noștri