SUBIECTE BACALAUREAT 2012 – ROMÂNĂ. Vezi cum puteai rezolva subiectele la română

SUBIECTE BACALAUREAT 2012 - ROMÂNĂ. Absolvenţii de liceu au intrat luni în focul probelor scrise ale Bacalaureatului 2012. Examenul a început la ora 9,00, iar absolvenţii claselor a XII-a au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva subiectele la română. RTV.NET a stat de vorbă cu un profesor de limba română pe tema subiectelor de anul acesta. Alina Cocu, cadru didactic la Liceul "Dante Alighieri" din Bucureşti, a spus că subiectele au fost complexe, iar elevii au trecut cam prin tot ce au învăţat în anii de liceu.

02 iul. 2012, 10:31
SUBIECTE BACALAUREAT 2012 – ROMÂNĂ. Vezi cum puteai rezolva subiectele la română

BACALAUREAT 2012. Absolvenţii de clasa a XII-a din liceele din toată ţara au susţinut, luni, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat 2012.

Pentru proba de luni a fost extrasă VARIANTA 4 unde elevii au avut de rezolvat trei subiecte. VEZI SUBIECTE BACALAUREAT 2012 LA ROMÂNĂ

Alina Cocu, profesor de limba română la Liceul „Dante Alighieri” din Bucureşti, a comentat pentru ROMÂNIATV.NET cele trei subiecte. Potrivit cadrului didactic, subiectele au urmărit o evaluare sumativă a competenţelor acumulate în anii de liceu.

Clar e un subiect complex care înseamnă şi poezie şi proză. Se pot lua note frumoase, un şapte chiar se poate scoate bine. Sunt subiecte complexe, au trecut cam prin tot ce au învăţat în anii de liceu, dar nu grele. Ei au fost puşi la o muncă timp de trei ore de a parcurge noţiuni învăţate de la a IX-a până într-a XII-a. Cine a făcut subiectul s-a gândit să-l pună pe elev în situaţia de a arăta ce ştie după patru ani de liceu, a spus Alina Cocu, profesor de limba română la Liceul Dante Alighieri din Bucureşti.

În prima parte, candidaţii au avut un text din „Craii de Curtea-Veche” de Mateiu I. Caragiale cu 9 cerinţe. „Au trecut prin mijloacele de expresivitate, perspectivă narativă, motive literare, cam tot ce au învâţat copiii în liceu. Poate fi considerat puţin mai dificil. Întrebările erau mai grele decât în alţi ani, dar nu de nefăcut”, a spus Alina Cocu.

La subiectul II, absolvenţii de liceu au avut să scrie un text de tip argumentativ de 15-30 de rânduri despre calităţile umane, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calităţi, trebuie să ştii cum să le foloseşti cu rost”.
„E un subiect cu care ei sunt obişnuiţi. Au pornit de la o afirmaţie a lui Blaga despre calităţile umane. Sunt obişnuiţi cu tipul de şablon al textului de tip argumentativ. Trebuiau să respecte o anumită structură, sunt învăţaţi. Mulţi dintre ei exprimă, aici e marea greşeală, nişte opinii fără să le argumenteze”, a precizat cadrul didactic.
 
La ultimul subiect au avut să realizeze un eseu de două- trei pagini în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu.
„Probabil că majoritatea şi-au ales Luceafărul. Dacă şi-au ales Luceafărul este bine pentru că este o poezie la care pot să ilustreze tema şi viziunea despre lume. Acum în funcţie de ce a studiat fiecare copil la şcoală cu profesorul lui. Sunt mai multe manuale alternative. Puteau face Scrisoare I, Luceafărul, Floarea Albastră, aveau libertatea de a-şi alege. Nu cred că se poate pune problema la acest subiect. Probabil nu s-au aşteptat la poezie, ei se aşteaptă la proză. Eminescu li se pare lor că e mai uşor, dar nu e uşor”, a completat profesoara de la Liceul Dante Alighieri din Bucureşti.
 
BACALAUREAT 2012 continuă cu alte proble scrise:

3 iulie – Llimba şi literatura maternă

4 iulie – Proba obligatorie a profilului

6 iulie – Proba la alegere a profilului şi specializării.

În 8 iulie vor fi afişate rezultatele, iar în 9 iulie, între orele 8.00 şi 12.00, vor fi depuse contestaţiile. În perioada 10 -12 iulie vor fi analizate contestaţiile, iar pe 13 iulie va fi afişarea rezultatelor finale.