SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. AVEM cerinţele pentru a doua probă obligatorie. Punctul dificil cu care s-au confruntat elevii!

Elevii de clasa a XII-a susţin marţi, 29 iunie, proba obligatorie a profilului la Bac 2021. Subiectele la matematică sunt diferite în funcţie de filiera, profilul și specializarea pe care le urmează elevii.

29 iun. 2021, 10:30
SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. AVEM cerinţele pentru a doua probă obligatorie. Punctul dificil cu care s-au confruntat elevii!

SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. Elevii de liceu au susținut luni prima probă de la Bac 2021, cea la limba și literatura română. Testările continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului și specializării urmate în liceu.

SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. AVEM cerinţele pentru a doua probă obligatorie. Punctul dificil cu care s-au confruntat elevii!

Astfel, a doua probă este matematică pentru elevii de la profilul real, servicii, resurse naturale și protecția mediului, tehnic militar, respectiv istorie, pentru profilul uman, artistic, pedagogic (mai puțin specializarea învățătoare-educatoare) și teologic.

Subiectele nu vor fi mai ușoare, dar formulările vor fi mai clare, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, duminică seară, despre subiectele care vor fi date de luni la Bacalaureat. Oficialul a spus că “nu accepă sub nicio formă formulări capcană”.

“Subiectele nu vor fi mai ușoare. Formulările vor fi clare, pe înțelesul candidaților, și nu accept sub nicio formă formulări capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen național. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor, nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ. Pentru aceste lucruri suntem responsabili în primul rând noi, cei din sistemul de educație, profesorii în ultimă instanță, dar nicidecum elevi. Nu doresc să se descarce aceste neajunsuri pe elevii care susțin examenul de Bacalaureat”, a declarat Sorin Cîmpeanu în seara dinaintea primei probe a examenului, cea la Limba și literatura română, la Digi 24.

Iată subiecele la Matematică, profilul real, M1, mate-info:

Iată subiectele la Matematică, profilul real, M2, Ştiinţele Naturii

Iată care au fost subiectele la profilul tehnologic,  M2

În 2020, varianta extrasă a fost cea cu numărul 6.

E_c_matematica_M_mate-info_2020_var_06_LRO
E_c_matematica_M_pedagogic_2020_var_06_LRO
E_c_matematica_M_st-nat_2020_var_06_LRO
E_c_matematica_M_tehnologic_2020_var_06_LRO

Programa pentru Matematică la Bacalaureat 2021 conține materia pe care elevii de clasa a XII-a trebuie să o învețe pentru examen.
Pe baza acestor programe, publicate de Ministerul Educației, vor fi construite subiectele de examen pentru Bacalaureat.

SUBIECTE Matematică Bacalaureat 2021. Cum este structurat examenul la matematică

În cadrul examenului național de bacalaureat Matematica are statut de disciplină obligatorie în funcție de filieră, profil și specializare. Astfel, programele de examen se diferenţiază, în funcţie de filiera, profilul şi specializarea absolvite, în:

• programa M_mate-info pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea matematică-informatică şi pentru filiera vocaţională, profilul militar, specializarea matematică-informatică;

• programa M_şt-nat pentru filiera teoretică, profilul real, specializarea ştiinţe ale naturii;

• programa M_tehnologic pentru filiera tehnologică: profilul servicii, toate calificările profesionale; profilul resurse naturale şi protecţia mediului, toate calificările profesionale; profilul tehnic, toate calificările profesionale;

• programa M_pedagogic pentru filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializarea învăţătoreducatoare.

Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programelor şcolare în vigoare pentru învățământul liceal. Variantele de subiecte pentru examenul național de bacalaureat evaluează competențele și conținuturile din prezenta programă, iar baremele de evaluare și de notare prevăd acordarea punctajelor pentru orice modalitate corectă de rezolvare a cerințelor.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România și echipa de la Spaţiul Public European au realizat o serie de 8 filme ce conţin recomandări pentru probele scrise la Limba și Literatura Română și Matematică de la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, în sprijinul elevilor de clase terminale.

Subiecte ca „Atenție la neatenție”, „Tips&Tricks” sau „BAC de 10” vor putea fi urmărite, în perioada 7-20 iunie, pe paginile de Facebook ale Reprezentanței Comisiei Europene în România și ale Spațiului Public European, precizează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Fiecare film, susţinut de elemente grafice, conține sfaturi oferite de profesori și exemple de rezolvare a celor mai dificile tipuri de subiecte, cât și detalii despre baremul de corectare.

Bacalaureat 2021. Pentru absolvenții de liceu – săptămâna 14-20 iunie:

Algebra la Bac – sfaturi și modele de rezolvare a unor exerciții
#BACDE10 – Puncte importante la Română și greșeli frecvente
Geometria nu e de speriat
Cum redactăm cea mai bună lucrare la Limba Română

Potrivit Monitorului educaţiei şi formării din 2020, procentul elevilor cu un nivel scăzut de cunoștințe la citire, matematică și știință este foarte mare și situația nu s-a îmbunătățit. Programul privind evaluarea internațională a elevilor al OCDE din 2018 (PISA) indică faptul că 40,8% dintre elevii români de 15 ani au avut dificultăți de înțelegere a textelor cu o lungime și complexitate moderate sau a materialelor cu care nu erau familiarizați.

Un procent de 46,6% au avut dificultăți de interpretare și de recunoaștere a modului în care se pot reprezenta matematic unele situații simple, iar 43,9% nu aveau un nivel de cunoștințe de bază în domeniul științei. Acest nivel scăzut de cunoștințe este printre cele mai ridicate din UE și reprezintă aproximativ dublul mediei UE (22,7% pentru citire, 22,9% pentru matematică și 22,3% pentru știință).

Citeşte şi: Bacalaureat 2021. Subiecte asemănătore la prima probă a examenului, la Limba Română. Ce reguli trebuie să respecte elevii și care au fost cerinţele
 

În toate cele trei domenii, media PISA a elevilor români a fost cu aproximativ 60 de puncte sub media UE, echivalentul a un an și jumătate de școlarizare.
Comparativ cu 2015, performanța României nu s-a îmbunătățit la citire sau la știință și s-a înrăutățit considerabil la matematică, inversând unele îmbunătățiri observate între 2006 și 2015. Procentul elevilor cu rezultate bune, și anume al elevilor care au demonstrat că dețin cunoștințe complexe la materiile testate este foarte scăzut, cu mult sub media UE: 1,4% la citire (media UE: 8,5%); 3,2% la matematică (media UE: 11%); 1% la știință (media UE: 6,3%).

Impactul reformei în curs privind programa de învățământ, care a mutat accentul abordării învățării de la conținut la competențe, va putea fi cuantificat doar începând cu următoarea rundă de testare (2022), atunci când PISA va evalua pentru prima oară competențele elevilor care vor fi urmat noua programă de învățământ.
De asemenea, studiul PISA a indicat că aproximativ 45% dintre elevii de 15 ani consideră că nu au sentimentul de apartenență la școală.

Citeşte şi: SUBIECTE ROMANA BACALAUREAT 2021. AVEM testele la prima probă de la Bac 2021!
 


loading...