SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Cele mai tari PERLE de la proba scrisă: Genul liric este atunci când ploaia sună ca o liră

PERLE EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Perlele candidaţilor la Evaluarea Naţională au stârnit şi în acest an amuzamentul corectorilor, un elev scriind, despre cratimă, că "functia ei este de unire sau de despartire, in functie de cum se simte scriitorul atunci".

20 iun. 2017, 20:11
SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Cele mai tari PERLE de la proba scrisă: Genul liric este atunci când ploaia sună ca o liră

PERLE EVALUARE NAŢIONALĂ 2017. Zi de foc pentru elevi. Luni, 19 iunie, absolvenții claselor a VIII-a au intrat în focul examenelor și au susținut prima probă, cea la Limba și literatura română (probă scrisă) din cadrul Evaluării Naționale. Elevii au avut de demonstrat că poezia „Ploaia”, de Magda Isanos, aparţine genului liric. Un alt subiect a constat în descrierea unei întâmplări imaginare sau reale petrecute la o competiţie sportivă. Primul subiect s-a referit la basm – încadrarea acestuia în genul literar. Un al subiect a constat în întrebări puse după citirea unui text la prima vedere. 

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2017

BAREME ROMANA EVALUARE NAŢIONALĂ 2017

La cel mai important punct al examenului la limba si literatura romana, candidatilor li s-a cerut sa motiveze apartenenta la genul liric a poeziei „Ploaia”, de Magda Isanos. Explicatiile unor absolventi de clasa a VIII-a au depasit insa orice asteptari.

  • „O trasatura a genului liric este ca oamenii nu vor sa citeasca poezii, in zilele noastre vrem mai multa actiune.”
  • „Poezia apartine genului liric pentru ca nu tii minte nimic din ea.”
  • „Genul liric este atunci cand ploaia suna ca o lira.”
  • „Genul liric este facut de femei cu trasaturi frumoase, care vor sa arate ca au succes la barbati.”
  • „Genul liric este atunci cand autorul are, de fapt, in cap o melodie, dar nu stie exact notele si pana la urma scrie versuri.”

Nici notiunea de „figura de stil” nu le-a fost foarte clara.

  • „Domnisoara poeta a facut o figura frumoasa, cum se spune la fotbal, numai ca ea a facut mai multe.”
  • „O figura de stil este „frumusetea dintai”, adica este o expresie ca la tara.”

Iar rolul cratimei ramane, si in acest an, pentru multi elevi, o enigma.

  • Functia cratimei este de unire sau de despartire, in functie de cum se simte scriitorul atunci.”

Potrivit stirileprotv.ro, sinonime pentru „melodia” au fost gasite: zdranganeala, balamucul, hitul, song sau… rima intortocheata.

La ultima cerinta, candatii au avut de redactat o naratiune in care sa prezinte o intamplare reala sau imaginara, din timpul unei intreceri sportive. Si aici, exprimarile au fost spumoase.

  • „Exact cand am dat eu gol s-a busit tabelul de scor. Si am zis: sa mor io! Exact ca la scoala. Cand sa vina vacanta si sa scap ma luati cu examenele.”
  • „As fi vrut sa particip si eu, dar eram plin de muci.”
  • „Toate echipele trageau la victorie, pentru ca premiul intai le aducea o carca de bani.”
  • „Cand a iesit primul, maratonistul a scos un sunet de bucurie, ca un guitat puternic.”

Miercuri, absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine proba scrisă la Matematică. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă joi. Afişarea primelor rezultate este programată pentru 26 iunie, până la ora 16:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20:00. Rezultatele finale vor fi comunicate în 30 iunie, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.