SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2019 CLASA A IV-A: Cât de grele au fost testele

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2019 CLASA A IV-A: Notele la Evaluarea Națională clasa a IV-a nu se trec în catalog, ci sunt comunicate doar părinților. Acestea fiind comunicate, le urăm succes tuturor elevilor!

14 mai 2019, 13:08
SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2019 CLASA A IV-A: Cât de grele au fost testele

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2019 CLASA A IV-A: Evaluarea națională a elevilor de clasa a IV-a 2019 a început marţi, 14 mai 2019, cu testarea la Limba română. Subiectele de la evaluarea la clasa a IV-a sunt concepute de Ministerul Educației, sunt aceleași în toată țara, iar elevii au timp 60 de minute pentru a rezolva subiectele de evaluare. Scopul testării este de a verifica dacă elevii și-au însușit elementele prevăzute de curriculum pentru final de ciclu primar.

UPDATE: Subiectele de la Evaluarea Națională la Limba română a elevilor de clasa a IV-a au fost publicate de Ministerul Educației și pot fi descărcate integral de mai jos. Subiectele de Română de la clasa a IV-a au fost concepute de Ministerul Educației, iar elevii au avut 60 de minute la dispoziție pentru a le rezolva. Scopul testării este de a verifica dacă elevii și-au însușit elementele prevăzute de curriculum pentru final de ciclu primar.

Descarcă de mai jos subiectele de astăzi de la Română – clasa a IV-a 2019:

Evaluarea națională de la finalul clasei a IV-a este formată din două probe: Limba română și Matematică. Copiii aparținând minorităților naționale vor da evaluarea și la Limba maternă. Regulile de evaluare la clasa a IV-a sunt următoarele: testarea se susține în clasele în care elevii învață în mod normal, în aceeași așezare în bănci cu care sunt obișnuiți. Elevii nu vor susține evaluarea cu învățătoarea de la clasă, ci cu două cadre didactice din școală care nu au ore la ei.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2019 CLASA A IV-A: Modele de subiecte pentru Evaluarea națională clasa a IV-a 2019

Model de teste Limba română clasa a IV-a
Model de teste Limba română clasa a IV-a

Model de teste Matematică clasa a IV-a
Model de teste Matematică clasa a IV-a

Model de teste Limba maternă clasa a IV-a

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2019 CLASA A IV-A: Calendar Evaluarea națională la clasa a IV-a 2019

14 mai 2019: Limba română
15 mai 2019: Matematică
16 mai 2019: Limba maternă

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2019 CLASA A IV-A: Cine concepe subiectele de la testarea la clasa a IV-a

Subiectele de la evaluarea națională a elevilor de clasa a IV-a sunt concepute de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNE) – instituția din subordinea Ministerului Educației care elaborează cerințele pentru toate examenele școlare. Potrivit regulilor de evaluare, subiectele de la clasa a IV-a trebuie “să fie formulate clar, precis și în strictă concordanță cu programele școlare în vigoare pentru fiecare disciplină de studiu”, dar și “să aibă un nivel mediu de dificultate”.

 

Metodologia mai prevede că testele pentru evaluarea națională de la clasa a IV-a “au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale”. Nefiind o testare clasică, baremele nu sunt publicate de Minister în mod similar examenelor de final de ciclu, ci “sunt cuprinse în Caietul cadrului didactic, document tip, elaborat de CNEE” și trimis în școli, informează Ministerul.

Testul la română “vizează evaluarea competențelor de înțelegere a textului scris în limba română”, iar al doilea test organizat la clasele a IV-a vizează evaluarea competențelor de matematică.

Subiectele de la fiecare testare de clasa a IV-a sunt concepute astfel încât să poată fi rezolvate într-o oră.

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2019 CLASA A IV-A: Cum se desfășoară evaluarea națională la clasa a IV-a 2019

Evaluarea Națională la clasa a IV-a se desfășoară în timpul orelor de curs, în funcție de programul fiecărei școli, stabilește metodologia, care a rămas neschimbată din 2016.

Evaluarea la clasa a IV-a va fi administrată de către un profesor care nu predă la clasa respectivă, asistat de un al doilea cadru didactic de asemenea fără ore de predare la copiii pe care îi supraveghează.

Copiii vor da testarea în clasa în care învață de obicei, așezați în bănci așa cum obișnuiesc în rutina școlară. Profesorii le vor distribui elevilor testul, pe care copiii își vor scrie numele, prenumele și numele școlii.

Profesorii asistenți nu au voie să le ofere elevilor indicații despre rezolvarea subiectelor, să facă modificări ale testelor sau completări ale rezolvărilor testelor.

La încheierea celor 60 de minute de evaluare, profesorul care administrează testul recuperează foile de evaluare de la elevi și le predau, pe bază de proces-verbal, președintelui comisiei, care este directorul sau directorul adjunct.

Cine corectează și notează lucrările elevilor

Testele de la evaluarea națională la clasa a IV-a se evaluează în cadrul școlii, de către profesorii din respectiva unitate școlară. Fiecare lucrare a elevilor de clasa a IV-a este evaluată de către două cadre didactice, dintre care unul este învățătorul de la clasă.

“Pentru a facilita analiza rezultatelor și comunicarea acestora către elevi și părinți/reprezentanți legali ai elevului, în timpul evaluării testelor, profesorii evaluatori pot face pe acestea sublinieri sau mențiuni“, se arată în metodologie.

Profesorii trebuie să termine corectarea testelor “în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test de la clasa respectivă”.

Ce se întâmplă cu rezultatele de la evaluarea națională la clasa a IV-a

Rezultatele individuale de la evaluarea națională la clasa a IV-a nu se trec în catalog, nu se afișează și nu se comuncă public. Învățătoarele comuncă părinților rezultatele, precum și planurile individualizate de învățare, dacă este cazul.

De ce este nevoie de evaluare la clasa a IV-a

Evaluarea la clasa a IV-a a fost introdusă, prin legea educației 1/2011, pentru a face o analiză de impact asupra curriculumului școlar. Concret, această evaluare este singura din ciclul EN la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a care nu trebuia susținută în toate școlile din țară, ci numai pe un eșantion. Obiectivul era ca, prin această testare, ministerul să verifice dacă există politici educaționale care nu dau rezultate.

În 2014, Ministerul Educației a decis ca testarea să fie la nivel național și așa a rămas de atunci.

Cu această testare, orice părinte și director de școală poate verifica efortul depus de învățătoarea de la clasă. Pentru elevi, evaluarea este o exersare în siguranță (rezultatele nu se trec în catalog și nici nu sunt afișate sau anunțate public) a condițiilor de examen.

Brosura Evaluare Clasa IV

SUBIECTE ROMANA EVALUARE NATIONALA 2019 CLASA A IV-A: 14-16 mai 2019. Calendarul de evaluare națională clasa 4 anunță trei zile de testare: Limba română, Matematică, Limba Maternă. Află modele subiecte primite, calendarul probelor și cât durează testarea 

Evaluarea Națională clasa 4 vine la pachet cu emoții pentru copii și părinți. După ce săptămâna aceasta a avut loc Evaluarea Națională la clasa a II-a, e rândul elevilor de clasa a IV-a să susțină probele examenului, la Limba Română, la Matematică și la Limba Maternă (doar pentru elevii care aparțin minorităților naționale).