SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul capcană care va strica toate notele! Doi profesori corectează fiecare lucrare

Circa 123.000 de liceeni sunt așteptați la probe de luni, 24 martie. Examenele încep la ora 9 și durează trei ore, iar notele nu sunt trecute în catalog decât dacă vor elevii
Alina Costache
24 mart. 2025, 11:54
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul capcană care va strica toate notele! Doi profesori corectează fiecare lucrare

SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025. Primele informații apărute în mediul online arată că la subiectul al treilea a picat romanul psihologic. Alegerea cea mai frecventă la acest subiect este romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” – Camil Petrescu.

Subiectele de mai jos au fost primite de elevii de la filiera teoretică, profilul real, filiera tehnologică și filiera vocaţională, toate profilurile cu excepţia profilului pedagogic.

Subiectul I A – cerințele eu fost similare cu cele primite în ultimii ani. Elevii au avut de explicat sensul unor cuvinte și expresii din text, apoi de identificat localitatea în care a funcționat Universitatea „Regele Ferdinand” în timpul războiului, pe baza textului, și încă două cerințe a câte 6 puncte fiecare.

La Subiectul I, punctul 5 cerința a fost să redacteze un mini-text de 30–50 de cuvinte despre efectul muzicii simfonice asupra autorului.

Subiectul I, B – o compunere argumentativă de 150–300 de cuvinte cu tema „dacă profesorii contribuie sau nu la îmbogățirea experienței culturale a tinerilor”, prin raportare atât la textul primit cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul al II-lea a avut de comentat o poezie la prima vedere – Iarna de Adrian Maniu. Comentariul trebuia să fie de minimum 50 de cuvinte și să evidențieze „relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice”. Punctajul acordat – 20

Subiectul al III-lea a fost, ca de obicei, eseul de minimum 400 de cuvinte, iar la această simulare elevii au primit prezentarea particularităților unui roman psihologic sau al experienței studiat.

SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025. Luni, 24 martie, elevii de clasa a XII-a / a XIII-a din toată țara încep simularea examenului de Bacalaureat 2025, cu proba de limba română. Până în data de 27 martie, elevii vor susține patru probe scrise, în zile consecutive. Examenele vor începe la ora 9 dimineața și vor dura 3 ore. Elevii nu pot părăsi sala cu subiectele, potrivit procedurii oficiale publicate de Ministerul Educației.
Examenul începe la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30, pe baza unui act de identitate. Probele scrise durează trei ore, iar lucrările sunt evaluate după baremul stabilit de Ministerul Educației. Notele obținute nu sunt trecute în catalog decât dacă elevii vor, printr-o cerere scrisă, și pot fi analizate împreună cu profesorii pentru îmbunătățirea pregătirii.

Corectarea va fi digitalizată, cu profesori din țară, iar notele se comunică intern, potrivit procedurii oficiale anunțată de ministerul Educației și Cercetării.

Regulile stabilite de Ministerul Educației prevăd că „timpul destinat elaborării unei lucrări scrise pentru fiecare dintre probele simulării examenului național de Bacalaureat este de trei ore, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev”

Rezultatele simulărilor la BAC în 2025 nu vor fi publice. Când le vor afla elevii?

Elevii pot părăsi sala doar după prima oră și jumătate de la începerea probei, dar nu pot lua subiectele cu ei. „Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor” (art. 19 (2)).

SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025. Scanarea și evaluarea digitalizată a lucrărilor

Spre deosebire de anii anteriori, lucrările nu vor mai fi sigilate manual, ci procesate digital. Procedura prevede că „colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora se face automat în platforma destinată evaluării digitalizate” (art. 11 (6)).

La finalul probei, lucrările sunt scanate și verificate pentru a se asigura că numărul paginilor scanate corespunde cu cel din borderoul de predare. „După verificarea fiecărei lucrări, în ordinea primirii acestora, în prezența elevilor, asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic și cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate” (art. 11 (11)).

SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025. Evaluarea se face de către doi profesori evaluatori de oriunde din țară, iar dacă între notele acestora există o diferență mai mare de un punct, lucrarea este redistribuită către alți doi profesori. „Nota finală este calculată luând în considerare cele patru (4) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale” (art. 13 (9)).

Calendar Simulare Bacalaureat 2025:

  • 24 martie 2025: ⁠Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 martie 2025: ⁠Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  • 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
  • 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor

SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025. Cum se corectează greșelile în timpul probei?

Elevii care greșesc în timpul rezolvării subiectelor au la dispoziție metode clare de corectare, stabilite în procedură.

Pentru probele scrise, „elevii care doresc să corecteze o greșeală o taie cu o linie orizontală și completează, alături, răspunsul considerat corect” (art. 10 (15)). Această regulă se aplică indiferent de disciplina de examen.

În cazul subiectelor tip grilă, la discipline precum Matematică sau Istorie, procedura prevede că „un răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect” (art. 10 (10)). Dacă elevul schimbă răspunsul de mai multe ori, varianta finală trebuie scrisă în rubrica special destinată punctajului, aflată lângă variantele de răspuns.

La proba de Limba și literatura română, elevii pot efectua corecturi pe răspunsurile din broșură prin „tăierea literei marcate greșit și scrierea în dreapta căsuței a literei corecte” (art. 10 (8)). În plus, este permisă sublinierea pe text cu stilou/pix albastru, iar în cazul analizei sintactice, elevii pot delimita propozițiile fără ca acest lucru să fie considerat semn particular (art. 10 (9)).

SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025. Cum vor fi comunicate rezultatele?

Rezultatele simulărilor nu vor fi publice, ci transmise individual fiecărui elev printr-un cod unic. „Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice” (art. 19 (1)), iar „comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților” (art. 19 (4)).

Dacă elevii doresc, notele obținute la simulare pot fi trecute în catalog, dar doar la cererea scrisă a acestora sau a părinților. „La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog” (art. 20 (2)).

Ce se întâmplă cu liceele cu rezultate slabe?

Ministerul Educației va analiza rezultatele simulării și va lua măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor elevilor, conform procedurii consultate de Edupedu.ro. „Unitățile de învățământ care obțin rezultate necorespunzătoare la simulările naționale sunt monitorizate și îndrumate constant de către inspectoratul școlar, în vederea îmbunătățirii performanțelor școlare ale elevilor” (art. 20 (6)).

Inspectoratele școlare trebuie să analizeze rezultatele și să trimită un raport Ministerului Educației în termen de o lună. „Inspectoratele școlare analizează rezultatele simulărilor naționale și elaborează un raport pe baza rapoartelor unităților de învățământ. Acesta include un plan de acțiune care cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere, în cazul în care acest fapt se impune” (art. 20 (4)).

Ministerul Educației a publicat mai multe modele de subiecte pentru probele pe care elevii clasei a XII-a le vor susține în vară, la examenul de Bacalaureat 2025. Pe site-ul subiecte.edu.ro, elevii pot descărca și rezolva teste de antrenament la materiile de examen și pot verifica răspunsurile pe baza baremelor.

Anul acesta, examenul de Bacalaureat se susține în două etape: prima etapă, cea a evaluării competențelor lingvistice și digitale, a avut loc în luna februarie, o premieră în istoria examenului național. În vară, începând cu 10 iunie, se vor desfășura probele scrise la Limba română, cea obligatorie a profilului, cea la alegere și la Limba maternă.

Model I

E_a_romana_uman_ped_2025_var_model

Model II – Pentru școlile cu predare în limba maghiară

E_a_romana_pentru_minoritatea_maghiara_var_model_teoretic_real

Bacalaureat 2025 – Barem la Limba și literatura română

Barem model I

E_a_romana_uman_ped_2025_bar_model

Elevii au susținut deja competențele

Este pentru prima dată în istoria Bacalaureatului când probele susținute de elevii claselor a XII-a se împart în perioade diferite. Deși fostei ministre a Educației, Ligia Deca, i s-a cerut să revină asupra deciziei, aceasta a păstrat-o și a susținut că măsura a fost luată pentru a nu-i forța pe elevi să dea examenul vara, când temperaturile sunt ridicate.

Citește și: Învățământul românesc intră în era inteligenței artificiale! Proiect-pilot pentru folosirea AI în școli

În spațiul public hotărârea a fost criticată. 37 de profesori de la Colegiul Național „Sfântul Sava” i-au cerut Ligiei Deca, în septembrie, să modifice calendarul examenului de BAC 2025, argumentând că, în forma actuală, „examenul ar fi un fiasco”.

Cei care dau examenul de BAC 2025 vor putea să își vadă lucrarea înainte de a depune contestații, conform unui anunț al Ministerului Educației.

Calendar Bacalaureat 2025

  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă

Primele rezultate la BAC 2025 vor fi afișate pe 20 iunie 2025, iar elevii nemulțumiți de notele lor le pot contesta pe 23 și 24 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Beach, Please! 2025. Programul complet pe zile și ore
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Ce amendă primești dacă blochezi un garaj? Ce poți face dacă altcineva îți blochează curtea
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Scandal uriaș cu Jador. A fost agresat și a plecat
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Taxare pentru pensiile de peste 3.000 lei. Când intră în vigoare plata CASS pentru 1,8 milioane de pensionari
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România