SUBIECTE SIMULARE EVALUARE NAŢIONALĂ. Profesor română: Notele nu vor fi mari. Unii nu au ştiut ce înseamnă publicaţie

SUBIECTE ROMANA EVALUARE, SUBIECTE SIMULARE, BAREME CORECTARE SUBIECTE ROMANA, SUBIECTE EVALUARE NATIONALA, EVALUARE NATIONALA 2016. Elevii de clasa a VIII-a au început simulările pentru Evaluarea Naţională 2016. Luni, elevii dau examen la limba română, iar marţi la matematică. Profesorul de română Adomnitei Cristina a declarat pentru RomaniaTV.net că subiectele de la română au fost uşoare, dar elevii au greşit şi se aşteaptă la rezultate proaste.

23 feb. 2016, 17:44

SUBIECTE EVALUARE NATIONALA 2016 ROMANA clasa a VIII-a:  Aproximativ 188.000 de elevi de clasa a VIII-a au susţinut, luni, prima probă a simulării Evaluării Naţionale, la Limba şi literatura română.

La primul subiect, punctul A, elevii au avut de rezolvat 5 cerințe pe baza poeziei „Vârful dealului” de Ioan Pilat. Pentru punctul B aceștia au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să demonstreze apartenența la specie a pastelului „Vârful dealului”.

Pentru subiectul al II-lea, punctul A, elevii au avut de răspuns la 6 cerințe formulate pe baza textului „Grupa Munților Banatului-Piticii Carpaților” scris de Dănuț Călin. La punctul B, elevii de au avut de redactat, în 150-250 de cuvinte, o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unei excursii.

Cristina Adomnitei, profesor de română la Scoala cu Clasele I-VIII Nr. 98 Avram Iancu, a comentat pentru ROMÂNIATV.NET subiectele de anul acesta de la simulare. Potrivit cadrului didactic, subiectele au fost accesibile şi se poate lua cu uşurinţă o notă foarte bună, însă mulţi au greşit.

„Subiectele nu au fost grele, dar notele nu vor fi mari. Subiectele au fost accesibile, previzibile cumva. Nu a fost nicio surpriză. Mai grea a fost explicaţia sintagmei, punctul 5 de la primul subiect. Acolo ei aveau de explicat nişte versuri şi elevii au mai greşit. Au greşit şi unde trebuiau să spună publicaţia în care a apărut un articol pentru că unii nu au ştiut ce înseamnă publicaţie.

Au greşit la explicaţia sintagmei, la figuri de stil, la valori morfologice şi la sinonime. Nu a fost ceva cu chichiţe, ceva ce nu s-a făcut. Sunt copii care au luat sub nota 5. Rezultatele sunt slabe, dar de obicei la simulare sunt mai slabe decât cele de la examen, unde se mai mobilizează”, a spus cadrul didactic.

Rezultatele vor fi comunicate elevilor pe data de 4 martie, potrivit calendarului anunțat de Ministerul Educației Naționale. Notele obţinute nu se trec în catalog.În situaţia excepţională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului. În urma analizării rezultatelor, inspectoratele şcolare judeţene vor lua măsuri de monitorizare şi control, dar şi de remediere a problemelor, acolo unde acest lucru se impune.

Este al treilea an în care Ministerul Educației organizează simulări ale examenelor la nivel național, cu subiecte unice. Testările sunt concepute pentru a veni în sprijinul celor care vor da examene de final de ciclu de învăţământ.

La proba de Limba şi literatura română, în cadrul sesiunii de simulare a examenului de Evaluare naţională, nu au fost incluse capitole din programă, precum trăsături specifice genului dramatic, romanul sau balada populară.

Anul şcolar 2015-2016 nu a adus noutăţi privind organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale şi admiterii în liceu. Astfel, după algoritmul inaugurat în urmă cu doi ani, media de admitere în liceu se va calcula ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională (75 la sută) şi media notelor din gimnaziu (25 la sută). 

Evaluarea Naţională a elevilor din clasa a VIII-a se va desfăşura la aceleaşi discipline ca cele din acest an, elevii vor susţine examenele sub supraveghere video, iar repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. 

Citeşte şi: Ministerul Educaţiei cere şcolilor să îi pregătească suplimentar pe elevi pentru Evaluarea Naţională şi BAC

Anul şcolar 2015-2016 a început la data de 1 septembrie 2015 şi se încheie la data de 31 august 2016 şi se structurează pe două semestre, după cum urmează:

  • Semestrul I

Cursuri – luni, 14 septembrie 2015 – vineri, 18 decembrie 2015
În perioada 31 octombrie-8 noiembrie 2015, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă: sâmbătă, 19 decembrie 2015 – duminică, 10 ianuarie 2016
Cursuri – luni, 11 ianuarie 2016 – vineri, 5 februarie 2016
Vacanţa intersemestrială – sâmbătă, 6 februarie 2016 – duminică, 14 februarie 2016

  • Semestrul al II-lea

Cursuri – luni, 15 februarie 2016 – vineri, 22 aprilie 2016
Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 23 aprilie 2016 – marţi, 3 mai 2016

Cursuri – miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 24 iunie 2016
Vacanţa de vară: sâmbătă, 25 iunie 2016 – duminică, 11 septembrie 2016.

Anul şcolar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 175 de zile lucrătoare.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învăţământul liceal se încheie în data de 3 iunie 2016;

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 17 iunie 2016;

Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare;

Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare;

Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 180 de zile;

Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, conform structurii anului şcolar, cu respectarea vacanţelor;

Pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile- cadru de învăţământ, în vigoare.