Substanțele din bomboanele de Crăciun care îți pun sănătatea în pericol

Bomboanele de Crăciun au în compoziție aditvi alimentari care au un efect dăunător asupra organismului, fiind interzise mai ales copiilor.

12 dec. 2022, 17:25
Substanțele din bomboanele de Crăciun care îți pun sănătatea în pericol

Într-un studiu comparativ realizat de InfoCons pentru bomboanele de Crăciun cu ciocolată au fost analizate 26 de produse diferite. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi.

Cei mai întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun

E 476 –

Aditiv alimentar cu rol de stabilzator și emulgator, obținut din poliglicerol și ulei de ricin. Acesta este folosit de obicei în produsele de cofetărie pe bază de cacao și ciocolată, în emulsii sau paste tartinabile cu conținut de până șa 41% grăsime sau în sosuri pentru salate.

Cantitatea maximă permisă pe zi pentru un om este de 7,5 mg/kg corp, iar aceasta poate fi ușor depășită de către copii. Doza de încorporare în alimente este de 4 g/l și 5 g/kg. Nu este destinat sugarilor și copiilor mici.

E 1103 – Este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator și agent de legare, fiind o enzimă care descompune zahărul în fructoză și glucoză, sub formă de sirop de zahăr invertit. Invertaza este, în mod natural, sintetizată de albine, care o folosesc pentur a produce mierea. Aceasta se obține din drojdii pentru uz alimentar. Se folosește în produsele fine de ciocolată, dar și în unele produse fine de cofetărie sau patiserie.

Citește și: Câți bani cheltuie românii de Crăciun. Cumpărăturile online, cele mai apreciate. Trucuri ca să economisești mai mult în perioada sărbătorilor

E 202 – Se obține prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200 și face parte din categoria conservanților.

Este bun împotriva mucegaiurilor și a drojdiilor, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Se mai utilizează și în combinație cu benzonații în produse precum băuturile aromate nealcoolice, băuturi alcoolice slabe, comcentarte lichide de ceai, produse conservate din fructe și legume, gemuri și jeleuri cu conținut scăzut de zahăr, măsline și produse din pește, crustacee, creveți, moluște, sosuri emulsionate și neemulsionate, condimente, mirodenii, muștar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic și altele.

Cantitatea maximă zilnică permisă pentru consumul uman cumulat este de 25 mg/kg corp. Această doză poate fi ușor depășită, mai ales prin consumul mare de pâine. Poate avea efecte secundare și nu este permis în produsele pentru sugari și copii mici.

Citește și: Program de sărbători Lidl! În ce zile vor fi închise toate magazinele și până la ce oră vor fi deschise de Crăciun și Revelion!

Bomboanele de Crăciun – zaharuri și calorii

Produsele analizate au înregistrat cantități de până la 70,3 g per 100 g de zaharuri în glucide. Valoarea energetică de kcal/100 g ajunge până la 590 kcal. Toate produsele au în compoziția loe alergeni precum: urme de arahide, nuci, gluten, lecitină și făină de soia, lapte praf degresat, gluten, zer, grâu, ouă, fructe cu coajă lemnoasă, fistic și semințe de susan.

„Citiți întotdeauna eticheta înainte de a cumpăra produsul, și mai ales condițiile de păstrare ale acestuia! Trebuie să fim conștienți că zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea! Ia atitudine! Alege în cunoștință de cauză! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare”, a transmis Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.