Subvenţia la carburanţi va fi acordată şi în 2023. Veşti bune pentru şoferi în prag de Sărbători

Prețul carburanților va fi compensat și anul viitor. Decizia ar fi fost luată luni dimineață, după o discuție între premierul Nicolae Ciuca cu liderul PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit unor surse politice, este nevoie de o astfel de măsură pentru ca ajuta inflația sa scadă.

12 dec. 2022, 11:46
Subvenţia la carburanţi va fi acordată şi în 2023. Veşti bune pentru şoferi în prag de Sărbători

Subvenţia la carburanţi va fi acordată şi în 2023. Deocamdată nu se ştie ce valoare va avea subvenţia acordată de Guvern, dacă se menţine suma de 50 de bani, şi nici perioada pentru care se va acorda această subvenţie în 2023.

Informaţia vine după ce ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat duminică că Guvernul va decide după 20 decembrie dacă va mai acorda subvenţia la carburanţi, urmând ca până atunci să fie făcută o analiză la anticipaţia de preţ pe piaţa combustibililor.

Citeşte şi: Carburanţii s-au ieftinit după ce românii au ameninţat cu boicotarea firmelor austriece

Întrebat dacă se impune o prelungire a acestei subvenţii, Adrian Câciu a răspuns: “Am cerut date de analiză cu privire la anticipaţia de preţ pe piaţa combustibililor. De ce? Pentru că acum vedeţi că preţul este în scădere deşi a intervenit embargoul asupra petrolului rusesc. Vreau să văd cum se manifestă acest preţ din perspectiva tuturor pieţelor care au futures pe petrol, dar şi pe ceea ce înseamnă produsele finale: benzină şi motorină pentru a nu avea un efect toxic în piaţă. De ce zic efect toxic? Adică să nu crească costurile pentru companii. Dacă mie mi se menţine preţul aşa cum este, este o abordare. Dacă în schimb există semnale că undeva spre ianuarie, spre final, atunci vom avea în analiza asta, vom  lua o decizie. Dar nu pot să vă spun în momentul ăsta pentru că e bine să avem toate datele pe masă. Scopul este ca deducerea fiscală să ajungă la cei care vând combustibil. Scopul este ca dumneavoastră şi cu mine şi cu orice cetăţean şi orice companie din România să poată să aibă un cost la pompă pe care să îl poată suporta”.

 

Preţ carburanţi, veste bună pentru români. Cât te costă un drum până în staţiunile montane

Prețurile carburanților continuă să scadă și se apropie de nivelul de dinaintea războiului din Ucraina, dar şi în aceste condiţii un drum până la munte în vacanţa de Sărbători este mult mai scump faţă de anul trecut, conform calculelor făcute de România TV.

Dacă facem comparația cu prețurile de acum 30 de zile, vedem că la benzină prețul a scăzut cu peste 12%, astfel că un plin de benzină de 50 de litri ne costă cu 43,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

Un plin de motorină s-a ieftinit şi el. Prețul pentru un plin de motorină a scăzut cu aproape 13% față de acum 30 de zile, astfel că astăzi plătim cu 55,50 de lei mai puțin decât în urmă cu o lună.