Subvenții APIA 2024. Câți bani primești de la stat dacă îți produci propriile furaje. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Printre noile scheme de plată derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în anul 2024 se numără și intervenția PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit – porumb pentru siloz.
Alina Costache
21 mai 2024, 11:32
Subvenții APIA 2024. Câți bani primești de la stat dacă îți produci propriile furaje. Ce condiții trebuie să îndeplinești

Subvenții APIA 2024. Prin acest ajutor financiar, Ministerul Agriculturii oferă un sprijin fermierilor din sectorul zootehnic care își produc propriile furaje. Subvenția pentru porumbul siloz urmează să fie acordată într-un cuantum de aproximativ 230 de euro/hectar, însă doar fermierilor care îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să obții cei 230 euro pe hectar

Pentru a primi cei 230 de euro pe hectar de la stat, fermierul trebuie să aibă minimum trei vaci în exploatație, dar și să realizeze o cantitate de 18 tone de porumb pentru siloz la hectar, potrivit agro-tv.ro

Condiția este ca fermierul care solicită sprijin trebuie să aibă minim trei UVM (Unitatea Vită Mare), în exploatație să realizeze o producție de minim 18 tone de porumb siloz la hectar, ceea ce este foarte ușor de realizat. Cuantumul este undeva la 230 euro pe hectar. 

Și această schemă începând cu 2024 vine cumva în sprijinul fermierilor care activează pe zona de zootehnie. Știm cu toții, cel mai afectat șeptel este cel din sectorul bovine, cu o scădere drastică în ultimii ani”, a precizat directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, pentru publicația locală Zi de Zi.

Citeste si Subvenții APIA 2024. Câţi bani primeşti de la stat dacă ai ţapi şi berbeci în gospodărie

Subvenții APIA 2024. Ce prevede proiectul de lege

Potrivit proiectului de Ordin privind modalitatea de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022, publicat de MADR în dezbatere publică, Art. 95.

(1) Sprijinul cuplat pentru porumb pentru siloz, intervenţia PD-26, se acordă fermierilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

a) sunt beneficiari BISS;

b) sunt utilizatorii unei suprafeţe agricole, categoria teren arabil, localizate pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul integrat de administrare şi control (IACS);

c) exploatează un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha şi cu o suprafaţă a parcelei agricole de cel puţin 0,3 ha;

d) fac dovada că au realizat anual o producţie minimă de 18 tone/ha;

e) fac dovada că dețin animale (bovine) identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA prin intermediul cărora asigură cel puțin o încărcătură de 3 UVM/ha de cultură/an de cerere;

f) dovedesc că cel puţin producţia minimă prevăzută la lit. d), obţinută în fermă, a fost stocată în vederea consumului destinat animalelor și/sau consumată de animalele (bovine) înscrise în BND;

Verificarea eligibilităţii pentru sprijinul cuplat se face pe baza consumurilor de furaje, normate pe specii de animale, în limitele maxime prevăzute în anexa nr. 27, precum și a calculului efectivului mediu furajat din fermă şi a producţiei de porumb pentru siloz obţinut pe perioada anului de cerere, prevăzute în anexa nr. 28, întocmită şi semnată de către fermier.

(2) Fermierii fac dovada că utilizează sămânţă certificată, însoţită de documentul oficial de calitate a seminţei, certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 şi cu OMADR nr. 149/2010 privind comercializarea seminţelor de cereale, cu modificările şi completările ulterioare. Documentul de achiziţie a seminţelor este însoţită de documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială, cu menţiunea „Sămânţă admisă pentru însămânţare”, sau buletinul de analiză oficială cu menţiunile „Necesar propriu” şi „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate şi conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menţionate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă care are echivalenţă conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ţine loc de document de calitate şi conformitate.

În cazul utilizării seminţei certificate oficial din producţia proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficiale de certificare a lotului/loturilor de sămânţă. Cantităţile minime de sămânţă necesare la hectar sunt de 15 kg/ha.

(3) Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare prevăzute la alin. (1) – (2) este data de 31 martie a anului următor anului de cerere.

Art. 96. – (1) În situaţia în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal încheie contracte şi/sau utilizează seminţe şi/sau comercializează producţia prin intermediul unui grup/unei organizaţii de producători recunoscut(e) de MADR sau al unei cooperative agricole înfiinţate conform prevederilor Legii nr. 566/2004, care are ca obiect de activitate vânzarea producţiei, ca membru sau nemembru al acestor forme asociative, actele şi termenele de depunere sunt cele prevăzute la art. 82 – 95.

(2) Solicitanţii prevăzuţi la alin. (1) mai prezintă şi: a) copie de pe actul de înregistrare la ONRC în a cărui rază teritorială îşi are sediul grupul/organizaţia de producători/cooperativa; b) adeverinţă prin care fac dovada că sunt membri ai grupului/organizaţiei de producători/cooperativei prin care valorifică producţia sau adeverinţă prin care nemembrii fac dovada că producţia a fost livrată prin forma asociativă; c) copia contractului încheiat între grup/organizaţie de producători/cooperativă şi cumpărător, care cuprinde tabelul cu fermierii care au comercializat producţia prin forma de organizare.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți cei care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON sau Engie. Care este, de fapt, „prețul corect” care trebuie să apară pe facturile românilor după 1 iulie
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Una caldă, alta rece de la ANM. Cum va fi vremea sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă pentru conducătorii auto în România. Șoferii, obligați să achite 2700 lei. Nu plătești, nu conduci
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare