Subvenții fermieri 2022. Ce bani primesc fermierii anul acesta și cine poate accesa fondurile europene

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale finanțează fermele pomicole anul acesta. Acestea vor putea accesa fondurile europene cu valori cuprinse între 100.000 euro și 1,5 milioane de euro per exploatație pentru a realiza investițiile necesare pentru dezvoltarea afacerii.

06 apr. 2022, 15:56
Subvenții fermieri 2022. Ce bani primesc fermierii anul acesta și cine poate accesa fondurile europene

Subvenții fermieri 2022. Ce bani primesc fermierii anul acesta și cine poate accesa fondurile europene

Subvenții fermieri 2022. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale finanțează fermele pomicole anul acesta. Acestea vor putea accesa fondurile europene cu valori cuprinse între 100.000 euro și 1,5 milioane de euro per exploatație pentru a realiza investițiile necesare pentru dezvoltarea afacerii.

Subvenții fermieri 2022. Consultantul Gabriela Fekete a venit cu toate detaliile legate de cine poate accesa banii, ce sume sunt acordate pentru fiecare proiect în parte și care e bugetul total alocat de Ministerul Agriculturii.

„Trebuie să știm că în momentul de față nu mai sunt măsuri deschise. Singura măsură care a fost în consultare și va fi deschisă este 4.1a, investiții în exploatații pomicole. Pentru această măsură este o alocare financiară de 122,7 milioane euro. Beneficiarii eligibili sunt PFA, II, SRL și cooperative agricole. Valoarea finanțării este între 100.000 euro și 1,5 milioane euro.

Pentru achiziții simple de utilaje, 100.000 de euro se acordă pentru ferme mici, 200.000 euro pentru ferme medii și 300.000 euro pentru ferme mari. Cei care doresc proiecte mai complexe, depozitare, procesare și înființare de plantații, pot solicita 450.000 euro pentru ferme mici și 1,5 milioane euro pentru ferme medii și mari. Intensitatea sprijinului este 50% și se mai poate majora cu 20% pentru tinerii fermieri sau cooperative. În cazul cooperativelor se poate ajunge până la 90% dacă au zonă cu constrângeri sau plantații ecologice”, a precizat Gabriela Fekete în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea, potrivit AgroTv.

APIA eliberează adeverinţele pentru finanţari. Ministrul Agriculturii: „Fermierii vor putea să acceseze soluţii de creditare în condiţii avantajoase”

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că a început să elibereze adeverinţele pentru finanţari în campania 2022. Ministrul Agriculturii a declarat că fermierii vor putea să acceseze soluţii de creditare în condiţii avantajoase.

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și fondurile de garantare în domeniul agricol.

„Am venit în întâmpinarea nevoii de capital pe care o au fermierii români. În strânsă colaborare cu asociațiile mediului de afaceri și cu reprezentanții mediului bancar sprijinim fermierii să acceseze soluții de creditare în condiții avantajoase pentru derularea în bune condiții a activităților curente, până la încasarea subvențiilor cuvenite. Ne dorim o agricultură competitivă și performantă care nu se poate realiza fără capitalizarea fermierilor, fără acces la instrumente de finanțare dedicate dezvoltării, retehnologizării și modernizării fermelor”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian CHESNOIU.