Succes internaţional.O firmă românească vinde vagoane de 110 milioane euro în Brazilia

Astra Vagoane Călători va livra 100 de vagoane către un conglomerat brazilian.  A bătut în licitaţie concerne spaniole, germane şi franceze

13 feb. 2012, 15:04
Succes internaţional.O firmă românească vinde vagoane de 110 milioane euro în Brazilia

Compania Astra Vagoane Călători din Arad a câştigat o licitaţie internaţională de livrare de vagoane către gigantul brazilian Vale, potrivit preşedintelui companiei, Valer Blidar. Valoarea contractului este de 110 milioane de euro, contravaloarea a 100 de vagoane, firma românească luând faţa unor concerne internaţionale din Spania, Germania şi Franţa care au fost mai scumpe cu cel puţin jumătate de milion de euro per vagon. Aflat sub clauze de confidenţialitate, Blidar nu poate dezvălui numele concurenţilor învinşi însă precizează că este vorba de nume “extrem de sonore”.

“Primele vagoane vor ajunge în Brazilia la sfârşitul acestui an. Termenul de livrare pentru toată comanda este sfârşitul lui 2014. Este cel mai mare contract al nostru din ultimii cinci ani şi o gură de oxigen pentru fabrică având în vedere că am pierdut piaţa nord-africană în urma revoluţiilor arabe”, explică pentru #rtv.net#  Blidar.

Din cele 100 de vagoane, 96 sunt de călători, 2 sunt vagoane generator şi alte 2 sunt vagoane poştale. Vagoanele de călători au o capacitate de 96 de locuri la clasa a doua şi 74 la clasa 1.
Vagoanele Astra vor transporta călători pe o lungime de 1.200 de km în regiunea de Nord-Est a ţării sud-americane pe o cale ferată care face legătura între ţărmul atlantic şi bazinul Amazonian.

Cei de la VALE nu sunt la primul contract cu Astra. Înainte de ’89 brazilienii au mai cumpărat 100 de vagoane care se află şi acum în funcţiune.

Grupul Vale, este un conglomerat de companii cu sediul central în Brazilia și se situează pe locul doi în lume în sectorul mineritului. Prezent în 38 de țări, de pe cinci continente, gigantul are la momentul actual peste 126.000 de angajați proprii și încă 50.000 care sunt implicați în proiectele companiei.

Compania Astra Vagoane Călători Arad este cel mai mare jucător intern pe piața producătorilor de vagoane de cale ferată și tramvaie pentru călători din România, fiind principalul furnizor al CFR Călători.