Sucevenii au rămas FĂRĂ CĂLDURĂ în miez de iarnă din cauza unei avarii

O avarie produsă la distribuitorul de energie termică a lăsat jumătate dintre locuitorii oraşului Suceava în frig, a declarat luni administratorul special al SC Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu.

10 feb. 2014, 12:06
Sucevenii au rămas FĂRĂ CĂLDURĂ în miez de iarnă din cauza unei avarii

În cartierele sucevene Zamca, George Enescu şi Obcini abonaţii sistemului centralizat de termoficare nu beneficiază de apă caldă şi încălzire, după ce pe magistrala II de termoficare s-a produs o avarie ce trebuie remediată. Ovidiu Dumitrescu nu a precizat cauza sau tipul defecţiunii, dar şi-a exprimat speranţa ca începând de luni seară să reînceapă furnizarea agentului termic.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a făcut din nou apel la populaţie pentru a se plăti facturile restante la încălzire, deoarece există riscul ca acest serviciu să nu mai poată fi oferit din cauza datoriilor foarte mari.

Restanţele populaţiei sunt de aproximativ 20 de milioane de lei.

‘Vin oameni şi spun că sunt disperaţi, dar sunt cazuri de familii care nu au mai plătit de cinci ani. Nu lucrez electoral, dar nu se mai poate rămâne aşa. Nu ţinem pe nimeni în sistemul centralizat. A venit momentul adevărului şi nu ne mai putem ascunde”, a spus Ion Lungu.

Primarul Sucevei anunţa la sfârşitul anului trecut că din 2014 vor fi încheiate contracte individuale pentru furnizarea agentului termic, astfel încât să existe pârghii legale pentru executarea silită a rău platnicilor şi pentru debranşarea individuală de la reţea.

Ion Lungu avertiza atunci că odată cu intrarea în funcţiune a noii centrale aparţinând firmei private Bioenergy lucrurile se vor schimba radical cu privire la plata acestui serviciu.

‘Trebuie să facem eforturi să plătim, pentru că dacă nu se va plăti nu ştiu ce se va întâmpla, pentru că Bioenergy vinde gigacaloria la gardul centralei celor de la Termica, Termica trebuie să încaseze şi să dea banii înapoi la Bioenergy. În măsura în care acest flux se întrerupe nu ştiu ce se întâmplă. Riscăm ca la un moment dat să nu mai avem căldură, dar este culpa populaţiei”, a afirmat Ion Lungu.

La sfârşitul anului trecut, mai puţin de 30% dintre cele o sută de asociaţii de proprietari erau la zi cu plata facturilor la energia termică, majoritatea celorlalte având restanţe din februarie 2013, câteva zeci de scări de bloc erau debranşate de la reţeaua de termoficare din cauza datoriilor foarte mari.

SC Termica SA Suceava este în insolvenţă din vara anului trecut, iar Bioenergy, prin noua centrală termică pe biomasă pe care a construit-o, furnizează căldură în oraş din luna noiembrie 2013.