Sectorul de sănătate, prioritatea numărul unu a Guvernului. Anunţul făcut de la Palatul Victoria VIDEO

Publicat: Joi, 05 Mai 2016 19:12 // Actualizat: Joi, 05 Mai 2016 20:39 // Sursa: romaniatv.net

Premierul Dacian Cioloș va considera, din acest moment, sectorul sanitar drept prioritatea numărul unu a guvernării, urmând ca Executivul să dispună măsuri pe termen scurt și mediu pentru menținerea și recâștigarea încrederii în sistemul de sănătate.

"Au părut în spațiul public o serie de informații și suspiciuni legate de sectorul de sănătate, suspiciuni legate de stadiul infecțiilor nosocomiale, de utilizarea inadecvată a secțiilor de sănătate din spitale sau de eficiența utilizării dezinfectanților intraspitalicești. Pentru a clarifica, menține și a recâștiga încrederea în sistemul sanitar, premierul Dacian Cioloș va considera, din acest moment, sectorul de sănătate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni a actului de guvernare. În consecință, Guvernul își asumă o serie de măsuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situației, și altele structurale, pentru perioada imediat următoare", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-o declarație de presă susținută la Palatul Victoria.

În privința măsurilor pe termen scurt, Suciu a precizat că premierul a trimis Corpul de control pentru a începe o anchetă la nivelul Comisiei pentru produse biocide de pe lângă Ministerul Sănătății, comisie care stabilește caietele de sarcini și criteriile de utilizare a dezinfectanților intraspitalicești.

"Vrem să știm dacă au fost respectate criteriile și dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecție. Totodată, Corpul de control al primului-ministru va analiza rigoarea metodologică a inspecțiilor de sanitație realizate de Ministerul Sănătății în ultimele zile, pentru a avea garanția corectitudinii rezultatelor transmise în ultimele zile", a explicat purtătorul de cuvânt, adăugând că, în caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului care deja s-a sesizat.

Totodată, Suciu a anunțat că premierul Cioloș va solicita măsuri administrative care se impun dacă aceste rezultate nu sunt cele conforme. Potrivit purtătorului de cuvânt, Guvernul pregătește pentru următoarea ședință o hotărâre prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM în procedură de urgență.

"E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 și să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce privește analizele spitalicești. Vom continua să utilizăm expertiza acestui laborator și trimitem pentru analize eșantioane de teste și pentru concentrația produselor de dezinfecție. Primul-ministru i-a cerut ministrului Sănătății să implementeze accelerat programul de măsuri împotriva infecțiilor nosocomiale, anunțat săptămâna trecută", a arătat Suciu.

Măsurile pe termen scurt sunt:

Corpul de Control a Primului-Ministru va demara un control la nivelul Comisiei de Biocid, de pe lângă Ministerul Sănătății, comisie care stabilește caietele de sarcini și criteriile de utilizare a dezinfectanților intraspitalicești.

"Vrem să știm dacă criteriile au fost respectate și dacă s-au respectat toate standardele pentru procedurile acreditate de dezinfecție. Totodată, Corpul de Control al Primului-Ministru va analiza rigoarea metodologică a inspecțiilor de sanitație realizate de Ministerul Sănătății în ultimele zile, pentru a avea garanția corectitudinii rezultatelor din ultimele zile. În caz contrar, rezultatele acestor controale vor fi trimise Parchetului care deja s-a sesizat în legatură cu o serie de probleme din sistem, pentru a fi utilizate în ancheta aflată în derulare", este menţionat într-un comunicat de presă al Guvernului. 

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș va solicita măsurile administrative care se impun.

"În acest moment, Corpul de Control analizează declarațiile contraditorii legate de folosirea Secției de Arși a Spitalului Floreasca. Tot în ceea ce priveşte măsurile pe termen scurt, Guvernul pregăteşte pentru următoarea şedinţă de Guvern o HG prin care se vor aloca fonduri pentru acreditarea laboratorului ICECHIM, în procedură de urgenţă. E inacceptabil să nu existe un laborator acreditat din 2007 şi să nu putem avea o rigoare certificată în ceea ce priveşte analizele spitaliceşti. Vom continua să utilizăm expertiza laboratorului şi să trimitem pentru analize eșantioanele de teste, inclusiv pentru concentraţia produselor de dezinfecţie. De asemenea, premierul i-a cerut ministrului Patriciu Achimaș Cadariu să implementeze accelerat programul de măsuri împotriva infecţiilor nozocomiale anunţat săptămâna trecută. Premierul Dacian Cioloș aşteaptă, de asemenea, ca organele de cercetare penală să vină cu concluzii în cel mai scurt timp posibil, astfel încât Guvernul să poată lua măsurile care decurg şi care ţin de competența Executivului. Măsurile structurale pe care Guvernul le are în vedere țin de reabilitarea profundă a infrastructurii de sănătate. Avem o infrastructură spitalicească veche și suntem datori să reîncepem construcția de unități spitalicești. Este momentul să anunțăm programul de parteneriat public-privat de reconstrucție a două spitale noi, ale căror studii de fezabilitate sunt încheiate în acest moment: Spitalul de copii Marie Curie și Institutul de boli cardiovasculare C.C. Iliescu, în București. Sunt programe-pilot care vor putea fi continuate cu alte obiective, în perioada următoare. De asemenea, vom accelera proiectele cu finanțare europeană pentru construcția celor trei spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj", se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat că vor fi accelerate și proiectele de finanțare europeană pentru construcția celor trei spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj.

"Toate crizele din ultimele luni au demonstrat că în sectorul de sănătate avem disfuncții manageriale serioase, pe care nimeni nu le-a abordat în ultimii ani. Este momentul ca ele să nu mai fie neglijate. Este nevoie de o regândire a modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice și a modului în care unitățile spitalicești se subordonează autorităţilor centrale și locale. Guvernul va aborda și aceste probleme", a spus acesta.

Citeşte şi Avocatul Poporului va elabora un raport privind sistemul de sănătate

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
05 mai 19:27
... Premierul Dacian Cioloș va considera, din acest moment, sectorul sanitar drept prioritatea...
05 mai 19:27
...să dispună măsuri pe termen scurt și mediu pentru menținerea și recâștigarea încrederii în Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H