Sucul de sparanghel, medicament natural pentru inimă

Sparanghelul, o legumă mai puțin cunoscută și consumată la noi în țară, dar adorată în alte părți, are un gust fantastic și efecte nemaipomenite asupra sănătății.

10 mart. 2015, 21:39
Sucul de sparanghel, medicament natural pentru inimă

Sucul conține o mulțime de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, și B6, în cantități relativ mari. Doar câteva bucăți de sparanghel conțin 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic. În compoziția sa se regăsesc cantități mai mici sau mai mari de vitamina C, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, mangan, seleniu precum și fibre alimentare. Deși este lipsit practic de grăsimi, are în componența sa cantități importante de acizi grași de omega-3, scrie doctorulzilei.ro.

Chiar dacă sparanghelul este apreciat pentru incomparabila sa aromă, calitățile sale terapeutice nu sunt deloc de neglijat. Chiar și numele său, asparagus officinalis (lat. = medicament), indică aceste calități. Chinezii, egiptenii, romanii și grecii au descoperit din antichitate aceste proprietăți. În fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei, care se poate consuma ca atare, în diferite preparate culinare, sau sub formă de sirop, tinctură sau infuzie din lăstari tineri.

În trecut, sparanghelul era folosit pentru tratarea afecțiunilor care provocau inflamații, precum artrita sau reumatismul.

Citeşte şi Beneficiile spanacului pentru sănătate

Folații sunt cei care ajută la reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerilor. Cu proprietățile antiinflamatorii și antioxidante, sparanghelul este un luptător desăvârșit împotriva cancerului de vezică urinară, la sân, de colon, pulmonar, de prostată, ovarian, etc. Tot folații contribuie și la reducerea riscului de boli de inimă. Acidul folic reglează homocisteina aminoacizilor, care, la niveluri ridicate poate fi un puternic factor de risc în dezvoltarea bolilor de inimă. Acidul folic și folații din sparanghel sunt extrem de indicați în regimul alimentar al viitoarelor mame.

Consumat regulat al sucului de asparagus cu miere întărește mușchii inimii, îmbunătățește sănătatea tractului digestiv și al colonului, rezolvând și problemele legate de constipație.

De asemenea, sparanghelul are efecte benefice și asupra tractului urinar, prevenind infecțiile și apariția pietrelor la rinichi.

Bogat în vitamina K, ajută la dezvoltarea și creșterea densității osoase, prevenind astfel osteoporoza și osteoartrita. De asemenea, vitamina K este esențială pentru sinteza osteocalcinului, proteina structurală din oase, cu rol de preluare și depunere a calciului exact acolo unde este nevoie.

Consumul de sparanghel ajută la scăderea tensiunii arteriale și protejează împotriva apariției premature a cataractei.

O altă substanță din sparanghel numită inulină este extrem de benefică în dezvoltarea bacteriilor considerate prietenoase pentru organism, făcând astfel digestia un proces mult mai ușor.

Citeşte şi Sfecla roşie – beneficii pentru sănătate