Suedia este la un pas de a deveni prima țară nefumătoare din lume

În 2022, doar 5,6% din populația din Suedia mai fuma, practic cel mai mic procent din Europa. Dacă traiectoria va continua în aceeași direcție, rata fumatului va scădea sub 5% la un moment dat în 2024, un nivelul la care o țară se poate declara nefumătoare.
Alina Andrei
02 feb. 2024, 15:26
Suedia este la un pas de a deveni prima țară nefumătoare din lume

În timp ce guvernele din toată lumea încearcă să găsească soluții pentru reducerea ratei fumatului, Suedia a devenit un studiu de caz la nivel internațional despre cum se poate realiza acest lucru, se arată într-o serie de materiale recente publicate de grupul media american Bloomberg.

Rata fumatului în Suedia a scăzut cu peste jumătate în ultimii 15 ani, arată reportajul Bloomberg, iar mulți asociază renunțarea la fumat a suedezilor cu utilizarea produsului numit „snus”, care se comercializează acolo sub forma unor mici pliculețe cu nicotină pentru uz oral.

Așa cum notează Bloomberg, snus-ul face parte din cultura populară suedeză de peste 200 de ani. Recent a redevenit foarte popular și oferă o opțiune în ceea ce privește renunțarea la fumat, fără a renunța însă și la nicotină. În prezent, aproximativ 14% din populația Suediei folosește în mod regulat pliculețele cu nicotină pentru uz oral, conform Agenției de Sănătate Publică din Suedia, și pe măsură ce utilizarea pliculețelor cu nicotină a crescut, incidența fumatului a mers în direcție opusă. În 2004, aproximativ 14% dintre bărbați și 19% dintre femei în Suedia fumau zilnic. În 2022, aceste procente au scăzut cu aproximativ două treimi.

În ciuda creșterii consumului de snus, criticat de unele voci, mai notează Bloomberg, Suedia se mândrește cu cele mai scăzute rate de cancer asociate fumatului la nivelul mediei bărbaților europeni, iar în 2019, FDA (Administrația americană pentru controlul alimentelor și medicamentelor) a declarat opt soiuri de snus suedez ca fiind mai puțin riscante decât țigările. Autoritatea de reglementare americană a declarat că utilizarea acestor produse cu nicotină prezintă riscuri mai mici de cancer. Cu toate acestea, nicotina creează dependență.

Recent, directorul executiv al British American Tobacco Tadeu Marroco a declarat că aproximativ 100 de milioane de oameni, adică circa 10% dintre fumătorii din lume, folosesc deja alternative la fumat care nu ard tutunul, iar compania de cercetare InsightAce Analytic Pvt Ltd. estimează că piața acestor produse valorează în prezent peste 27 de miliarde de dolari, comparativ cu piața globală a țigărilor care se ridică la 900 de miliarde de dolari.

Pe de altă parte, având în vedere reglementările acestor noi produse prin care se limitează accesul consumatorilor la alternative la fumat, viitorul lor poate depinde de acceptarea conceptului de reducere a riscurilor asociate fumatului, o paradigmă care susține alternativele de fumat mai sigure. În timp ce organizații precum Serviciul de Sănătate din Marea Britanie adoptă la scară largă acest concept de reducere a riscurilor, mergând până acolo încât oferă gratuit kituri de vapat fumătorilor, alte organizații precum Organizația Mondială a Sănătății sau Comisia Europeană sunt îngrijorate că aceste produse devin prea populare prea repede, mai ales că, spun ei, nu există încă suficiente dovezi privind efectele lor pe termen lung.

DailyBusiness
Vin bani de la stat pentru această categorie de români. Cererea trebuie depusă până în data de 16 decembrie
Spynews
Urări și felicitări de Sfântul Daniel. Cele mai emoționante gânduri pentru sărbătoriți
Bzi.ro
Margherita de la Clejani i-a lăsat pe toți mască cu ultima apariție! „Niciodată să nu spui niciodată!”
Fanatik.ro
Numărul la care să nu răspunzi niciodată. Experții avertizează
Capital.ro
Mașinile ce vor fi interzise. Sunt radiate din oficiu. Proprietarii au termen 3 ani
Playtech.ro
Lista străzilor și a județelor în care se întrerupe curentul în perioada 9-13 decembrie 2024
DailyBusiness
Euro a depășit 5 lei la casele de schimb. Românii își schimbă economiile în moneda europeană!
Adevarul
Razbunarea ucrainenilor. Un lider pro-rus suspect de execuția luptătorilor Azov a fost aruncat în aer
wowbiz.ro
Adevărul despre starea de sănătate a lui Mihai Leu! Situația este mai gravă decât se credea
Spynews
Vedete care s-au căsătorit în 2024. Cupluri care au avut o nuntă ca-n povești
Spynews
Ileana Lazariuc are un nou iubit? Cum a fost surprinsă vedeta de bărbatul din viața ei / FOTO
Evz.ro
Apelurile care vă pot goli conturile. Atenție la aceste numere de telefon
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
kanald.ro
Două cutremure în această seară, în România! Ce magnitudine au avut acestea și în ce zonă s-au resimțit
Cancan.ro
S-a combinat cu un preot! Sora lui Theo Rose iubește cu foc. Motivul uluitor pentru care se feresc!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT?! A venit dovada decisivă. L-au prins (FOTO)
StirileBZI
Bani în plus pentru cei cu pensie de sub 2.000 de lei! Măsura se aplică de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
stirilekanald.ro
El este bărbatul ucis de tigru, la Grădina Zoologică din Pitești. Detaliul care i-ar fi putut salva viața: "Nu a respectat protocolul"
substantial.ro
Horaţiu Potra, în fața instanței cu propunere de arestare preventivă
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CĂLIN GEORGESCU! AU apărut FOTOGRAFIILE COMPROMIȚĂTOARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Elena Lasconi, făcută praf într-o înregistrare pe TikTok: a avut foooarte mulți, foarte mulți amanți. Vine cu o părere și Edi Iordănescu