SULEYMAN MAGNIFICUL este sultan şi la el acasă

SULEYMAN MAGNIFICUL: Berguzar Korel este sotia lui Halit Ergenc, actorul care il joaca pe sultanul Suleyman in serialul de succes de la Kanal D.

09 dec. 2013, 08:15
SULEYMAN MAGNIFICUL este sultan şi la el acasă

SULEYMAN MAGNIFICUL: Turcoaica a facut dezvaluiri despre viata lor de familie, despre ce fel de sot si tatic este partenerul ei de viata. „În relația noastră nu există diviziunea clasică a rolurilor de mamă și de tată. Sunt foarte norocoasă să am alături un bărbat care mă respectă și mă înțelege”, a spus Berguzar Korel, citata de enational.ro.

Halit este un tip atent, grijuliu. „Când am rămas gravidă, a mers de fiecare dată cu mine la doctor. Nu m-a lăsat singură nicio secundă. Suntem o familie foarte unită”, a explicat ea.

Cei doi au impreuna un baietel, Ali. „Halit nu are nevoie să ridice tonul. E suficient să zică ceva, iar Ali îl ascultă. În familia noastră, Halit este șeful”, a mai declarat sotia lui Suleyman.

Suleyman Magnificul, jefuitorul Moldovei

Telenovela turcească „Suleyman Magnificul” se bucură de un succes răsunător în România. Milioane de români sunt vrăjiţi de actorii filmului. Din public fac parte oameni din toate categoriile sociale, de la intelectuali la semi-analfabeţi şi invers. Fiecare spectator urmăreşte serialul dintr-un motiv personal. Unii sunt vrăjiţi de viaţa din haremul turcesc, alţii se uită ca să aibă cel puţin un subiect de discuţie pentru a doua zi la serviciu. Suceveanca Paraschiva Victoria Batariuc urmăreşte telenovela, dar cu ochii expertului în istorie. Ea este doctor în istorie medievală şi spune că producătorii filmului nici măcar nu s-au străduit să respecte adevărul istoric.

Haine veneţiene în haremul turcesc

„Serialul are un suport istoric, nimeni nu neagă că a existat un sultan care se numea Suleyman a cărui mama era o fată a unui Han tătar. Nimeni nu neagă că Hurem Roxelana a fost o tânără creştină răpită de tătari şi vândută pentru haremul lui Suleyman. Era o femeie de o frumuseţe deosebită”, a spus Victoria Batariuc. Ea a explicat că Roxelana sau Hurem a fost o femeie puternică. „L-a dirijat după meandrele gândirii ei pe Suleyman pentru că doar ceea ce hotăra Hurem se petrecea în Imperiul Otoman. A făcut în aşa fel încât a îndepărtat foarte multă lume valoroasă din jurul sultanului şi asta reiese din film”, a precizat Victoria Batariuc pentru ziarul Evenimentul.

Doctorul în istorie medievală a precizat că actorul care interpretează rolul lui Suleyman are ochii albaştri, însă cronicile spun că sultanul era înalt şi slab şi avea ochii negri migdalaţi. Apoi, femeile în acele vremuri erau mai plinuţe. „Era acea idee că omul gras este omul bogat care-şi permite să mănânce în fiecare zi. Gândiţi-vă că atunci se murea literalmente de foame. Aceste doamne trebuiau să fie voluptoase pentru că erau un etalon de putere”, ne-a explicat suceveanca. Nici costumele actorilor nu sunt specifice tradiţiei turceşti. La acea vreme, femeile din harem purtau şalvari şi bustiere şi nu-şi arătau niciodată chipul în afara haremului. „Hainele nu erau atât de lucioase. Erau haine foarte colorate, dar din mătase. În secolul al XVI-lea, clasa superioară otomană era extrem de rafinată. Nu se îmbrăcau ei ca nişte personaje de bâlci. Nu erau sclipicioşi”, a spus Batariuc. Ea a adăugat că în vremea lui Suleyman arta s-a dezvoltat foarte mult, însă serialul nu pune accent pe acest aspect.

Suleyman Magnificul a prădat Suceava

Victoria Paraschiva Batariuc ne-a spus că are prietene care nici nu mai răspund la telefon atunci când este serialul la televizor. Sunt vrăjite pur şi simplu de sultanul Suleyman, care a făcut destul rău Moldovei. „La 1538 a organizat o expediţie împotriva Moldovei. Şi-a instalat tabăra de corturi la Suceava. Când a aflat, Petru Rareş a fugit şi cu greu a reuşit să scape cu viaţă în Transilvania. Suleyman a intrat în Cetatea de Scaun şi a găsit tezaurul îngropat de Petru Rareş. Cronica spune că bogăţiile pe care le-a găsit l-au făcut să ierte Moldova timp de cinci ani de plata haraciului şi a înapoiat toţi robii prinşi”, a spus Victoria Batariuc.
Cronicarii turci spun că s-au găsit roţi de aur, cărţi, pietre scumpe, haine scumpe. Toate au fost luate şi duse în camera cu comori a Imperiului Otoman.