Summit la Bruxelles: NATO nu este o piaţă din care cumperi securitate

Aliaţii din NATO înearcă joi, la Bruxelles, să calmeze armosfera tensionată, de miercuri, concentrându-se asupra Ucrainei şi Afganistanului, după şocul provocat de Donald Trump, care le-a cerut să-şi dubleze cheltuielile alocate Apărării. 

12 iul. 2018, 09:01
Summit la Bruxelles: NATO nu este o piaţă din care cumperi securitate

Donald Trump a consternat miercuri aliaţii Statelor Unite, cerându-le să-şi crească cheltuielile cu Apărarea la 4%. ”Germania este complet controlată de Rusia (…) ea este prizoniera Rusiei”, s-a lansat el într-o tiradă de o rară duritate în acest tip de reuniune între aliaţi.

În sesiune plenară, Trump a insistat ca aliaţii să-şi respecte angajamentul din 2014 de a-şi aloca Apărării 2% din Produsul Intern Brut până în 2024, iar apoi le-a cerut să crească aceste cheltuieli la 4% din PIB, potrivit Executicului american. Declaraţia comună adoptată miercuri de liderii Alianţei nu menţionează absolut deloc această cerere.

”Donald Trump a început prin a spune că are multă stimă faţă de europeni, iar două secunde mai târziu şi-a lansat discursul faţă de împărţirea poverii cheltuielilor Apărării”, a declarat pentru AFP şeful diplomaţiei luxemburgheze Jean Asselborn, evocând cele 4%. ”Această abordare contabilă este un pic absurdă”, a adăugat el.

Citeşte şi Preşedintele Bulgariei: Trump a avansat ideea privind o creştere a cheltuielilor pentru apărare la 4% din PIB

”NATO nu este o piaţă pe care să cumperi securitatea”, a sublinia, la rândul său, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev într-o întâlnire cu presa bulgară. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a omis subiectul în conferinţa sa de presă de la sfârşitul zilei: ”Să începem cu cei 2%, în vederea cărora mai sunt multe eforturi de făcut”, a subliniat el.

În total 15 state membre – inclusiv Germania, Canada, Italia, Belgia şi Spania – se află sub un prag de 1,4% în 2018 şi vor fi incapabile să-şi respecte angajamentul. În replică, Trump a postat un mesaj postat pe Twitter, ca aliaţii să-şi crească cheltuielile militare la 2% ”IMEDIAT”.

NATO a invitat miercuri Macedonia să deschidă negocieri de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, după acordul cu Grecia asupra numelui ţării. Europenii se temeau de o reuniune dificilă.