Summit-ul G-20. Donald Trump la Varşovia: Polonezii sunt sufletul Europei

Preşedintele american a declarat joi, în Piaţa Krasinski, la Varşovia, că Polonia poate fi prima inimă geografică a Europei, dar că polonezii sunt sufletul ei, relatează The Associated Press.

06 iul. 2017, 16:17
Summit-ul G-20. Donald Trump la Varşovia: Polonezii sunt sufletul Europei

Trump se adresează câtorva mii de polonezi, în Piaţa Krasinski, simbolul rezistenţei poloneze faţă de ocupaţia nazistă. Peste 150.000 de polonezi au murit în lupta în vederea răsturnării opresiunii naziste.

Preşedintele SUA a lăudat spiritul poporului polonez, care a avut de suferit şi nu a precupeţit niciun efort împotriva celor care au încercat să-l schimbe, oprime şi distrugă.

El a dat Polonia drept un exemplu altor ţări, spunând că triumful acesteia asupra greutăţilor cu care se confruntă le dă tuturor naţiunilor speranţa unui viitor în care binele învinge răul, iar pacea învinge războiul.

El a spus anterior că abia aşteaptă să prelungească parteneriatul Statelor Unite cu Polonia, mai ales în sectorul exportului de energie, subliniind că doreşte să se asigure că această ţară şi vecinii ei ”nu vor mi fi ţinuţi vreodată ostatici” ai unui singur furnizor de energie. Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de energie către Uniunea Europeană (UE). Polonia a primit primul transport de gaze naturale lichefiate americane luna trecută.

Şeful statului american urmează să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin vineri, la Hamburg, unde are loc summitul G20.