Summit-ul NATO de la Bruxelles: O bucată din Zidul Berlinului şi un Memorial pentru 11 Septembrie au fost inaugurate la sediul Alianţei

Liderii statelor NATO au inaugurat joi la Bruxelles în fața noului sediu al NATO două monumente, un fragment din Zidul Berlinului, în amintirea sfârșitului epocii izolării din perioada Războiului Rece, și un vestigiu al World Trade Center din New York, în memoria victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001.

25 mai 2017, 19:29
Summit-ul NATO de la Bruxelles: O bucată din Zidul Berlinului şi un Memorial pentru 11 Septembrie au fost inaugurate la sediul Alianţei

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele SUA, Donald Trump, au dezvelit separat monumentele în cadrul unei ceremonii ce a precedat summitul organizat pentru a da bun venit noului președinte american.

‘Libertatea nu va fi niciodată înfrântă. NATO va apăra mereu valorile pe care se bazează Alianța noastră’, a spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în fața șefilor de stat sau de guvern prezenți la summit.

Citeşte şi Summit NATO la Bruxelles: Donald Trump i-a îmbrâncit pe ceilalţi lideri, ca să ajungă el în faţă la o fotografie de grup VIDEO

În fața fragmentului din Zidul Berlinului, el a amintit că acest zid a fost ridicat pentru ‘a ține oamenii înăuntru și ideile afară’, în timp ce la dezvelirea monumentului dedicat victimelor atacurilor de la 11 septembrie 2001 a menționat că ‘solidaritatea noastră este ceea ce menține siguranța țărilor și valorilor noastre’, potrivit Agerpres.

După acel atac, pentru prima dată în istoria Alianței a fost activată clauza apărării colective cuprinsă în articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, a amintit apoi însuși Trump în fața monumentului.