Summitul NATO de la Varşovia. Jens Stoltenberg a confirmat înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România

Liderii statelor membre NATO se reunesc, vineri după-amiază, pe Stadiul Naţional din Varşovia, într-un moment în care Europa îşi consolidează apărarea în Est în faţa Rusiei şi se confruntă cu ameninţarea jihadistă în Sud, fiind şi fragilizată mai mult ca oricând de incertitudinea adusă de Brexit şi de criza imigranţilor.

08 iul. 2016, 08:58
Summitul NATO de la Varşovia. Jens Stoltenberg a confirmat înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România

NATO va căuta în continuare să aibă un dialog constructiv cu Rusia și nu dorește o reeditare a Războiului Rece, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, vineri, înainte ca liderii din organizația militară să se întrunească la Varșovia pentru a aproba o întărire a flancului estic al Alianței, relatează agenția Reuters.

”Poziția noastră este clară. NATO nu caută o confruntare, nu dorim un nou Război Rece”, a declarat Stoltenberg, reacționând la protestele Moscovei în legătură cu desfășurarea prin rotație a unor batalioane ale NATO în Polonia, Estonia, Lituania și Letonia. ”Vom căuta în continuare un dialog constructiv și semnificativ cu Rusia”, a adăugat el.

Stoltenberg a afirmat că este sigur că votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană nu va afecta legăturile privind NATO ale Europei cu Statele Unite ale Americii și că Londra va rămâne un membru ”puternic și angajat” al alianței militare occidentale.

De asemenea, Jens Stoltenberg a confirmat înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România, pentru a consolida flancul sud-estic al blocului militar.

Vom transforma o brigadă românească într-o brigadă multinaţională pentru a consolida prezenţa NATO pe flancul sud-estic“, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la Varşovia.

Acesta a mai spus că în Estonia, Letonia, Lituania, dar şi în Polonia, se vor desfăşura, prin rotaţie, batalioane multinaţionale.

Summitul se va deschide vineri după-amiază sub înalte măsuri de securitate, după valul de atentate ale grupării jihadiste Statul Islamic (SI) de la Paris, Bruxelles și Istanbul.