Summitul UE: 7.000 de manifestanţi contra austerităţii, la Atena. Oameni în stradă la Bruxelles şi Amsterdam

Peste 7.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat duminică seară în centrul Atenei pentru a protesta față de politica de austeritate, în ajunul unui summit european de care depinde viitorul Greciei în zona euro, transmite AFP.

22 iun. 2015, 05:40
Summitul UE: 7.000 de manifestanţi contra austerităţii, la Atena. Oameni în stradă la Bruxelles şi Amsterdam

Manifestanții au primit vizita unor personalități din cadrul partidului la putere Syriza, ca președinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, sau ministrul energiei, Panagiotis Lafazanis, într-o piață împodobită cu mai multe bannere pe care se putea citi: „Dacă nu-i oprim (pe creditori), ei nu se vor opri”, „Nu monedei euro” sau „Nu puteți șantaja poporul, țara nu e de vânzare”.

„În această seară manifestăm contra politicii de austeritate. Sprijinim guvernul ca să obțină cel mai bun acord posibil pentru greci. Un acord care să ne ducă pe calea dezvoltării economice și să ne permită să trăim cu demnitate. Altfel, nu folosește la nimic să trăim în Europa”, a rezumat Panagiota Bleta, o scriitoare în vârstă de 40 de ani, potrivit Agerpres.

Creditorii Greciei — UE, BCE, FMI — „îmi omoară speranțele și visele și vreau ca prim-ministrul nostru să știe că suntem alături de el. În această seară (duminică) și mâine (luni), el , dar nu e singur, dansăm împreună cu el”, a explicat Dimtra Skiahou, în vârstă de vreo 50 de ani, angajată în sectorul privat.

Nu mai rezistăm în această situație. Nu doar din cauza violenței economice pe care (creditorii) ne-o administrează, dar și a violenței psihologice la care ne supun”, a adăugat ea.

Costas, un pensionar, și-a manifestat convingerea că „Tsipras nu va da înapoi, pentru că altfel este decesul lui politic”.

Aproximativ 3.500 de persoane au defilat duminică la Bruxelles și alte circa 350 la Amsterdam, în cadrul a două manifestații organizate în semn de solidaritate cu poporul grec, confruntat cu o politică de austeritate, acțiunile având loc în ajunul unui summit crucial pentru Grecia, relatează AFP.

La Amsterdam, deputatul european din partea Syriza și figură emblematică a Rezistenței grecești Manolis Glezos (92 de ani) a luat cuvântul în fața manifestanților pentru a face apel la creditorii Atenei — Uniunea Europeană (UE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) — să acorde un termen de un an suplimentar pentru Grecia.

”Această criză a fost provocată de factorul financiar, nu de poporul grec. Factorul financiar trebuie să plătească, nu poporul grec”, declara Grezos.

La Amsterdam, ca și la Bruxelles, numeroase drapele grecești fluturau în rândul manifestanților, printre care se aflau și cetățeni greci. În total, circa 3.500 de manifestanți s-au strâns la Bruxelles, potrivit agenției Belga, care citează cifre ale poliției.

Sâmbătă, mai multe mii de persoane au manifestat în Germania, Italia și Franța împotriva politicii de austeritate în Grecia, dar și în semn de solidaritate cu imigranții în Europa.