Super Marţea americană: Clinton şi Trump se apropie de învestitură

Cinci state au început să voteze, marţi, în alegerile primare din SUA, în vederea prezidenţialelor care vor decide cine va fi viitorul preşedinte al Statelor Unite.

26 apr. 2016, 20:36
Super Marţea americană: Clinton şi Trump se apropie de învestitură

Fosta Primă Doamnă a Americii, Hillary Clinton, speră să obţină o un scor generos, un avans care să o delimiteze confortabil de adversarul ei republican, miliardarul Donald Trump.

Primele birouri de votare s-au deschis marţi, la ora locală 06:00, în statul Connecticut. Milioane de americani au fost aşteptate la urne şi în Delaware, Maryland, Rhode Island şi Pennsylvania.

Cu toate acestea, teoretic, niciunul dintre cei doi favoriţi nu ar putea să atingă marţi  majoritatea cerută a delegaţilor pentru învestitura partidelor lor. Dar numărul mare de delegaţi ar putea să îi ajute să îşi îndeplinească scopul, mai ales pe Hillary Clinton, care are deja uun avans aproape insurmontabil faţă de rivalul ei, Bernie Sanders, potrivit presei americane.

Potrivit celor mai recente sondaje, Clinton pare a fi avantajată în două dintre cele mai mari state americane, Pennsylvania şi Maryland, spre deosebire de Sanders.

În tabăra republicană, Trump trebuie să se impună şi el în cinci state, dar pentru acest lucru are nevoie de un procentaj mai mare de voturi pentru a putea obţine învestitura. Deocamdată are 846 de delegaţi şi are nevoie de o  majoritatea absolută de 1.237. 

Toată strategia altor doi candidaţi este să îl oprească înainte de acest pragul fatidic pentru a provoca un eveniment care nu s-a mai petrecut de 40 de ani: o convenţie de învestitură „deschisă” sau „disputată”, în urma căreia delegaţii să voteze, de câte ori va fi necesar, pentru a obţine o majoritate absolută. Convenţia republicană va avea loc la Cleveland, în iulie.

Birourile de vor se închid marţi seară, la ora locală 20:00.