SUPER-TAIFUNUL Usagi a lovit Filipinele şi Taiwanul

Super-taifunul Usagi, cea mai puternică furtună tropicală a anului, a lovit Filipinele şi Taiwanul cu ploi torenţiale şi rafale de vânt, doborând arbori şi provocând întreruperi de curent, ameninţând în acelaşi timp şi Hong Kong, transmite AFP.

21 sept. 2013, 06:59
SUPER-TAIFUNUL Usagi a lovit Filipinele şi Taiwanul

Taifunul a lovit mai întâi, în cursul nopţii, Insulele Batanes din nordul Filipinelor, cu vânturi de până la 250 de kilometri pe oră, afectând liniile telefonice şi culturile de cereale, potrivit autorităţilor, informează Agerpres.

„Vânturile sunt extrem de puternice. Nu pot ieşi din casă pentru moment. Numeroşi arbori au fost scoşi din rădăcini şi am rămas fără electricitate”, a declarat guvernatorul de Batanes, Vicente Gato, pentru radio DZBB de la Manila.

În cel mai recent buletin de alertă, Centrul naţional pentru gestionarea şi reducerea riscurilor de catastrofă a înregistrat inundaţii în patru regiuni din insula principală Luzon, cea mai populată zonă a ţării. Mai multe drumuri şi poduri au devenit impracticabile din cauza creşterii nivelului apelor sau a alunecărilor de teren.

Până în acest moment nu a fost înregistrat niciun deces, însă serviciile de urgenţă şi ajutor au spus că se aşteaptă la ce este mai rău, deoarece peste 100 de familii au fost deja evacuate într-o provincie din nord.

În Taiwan, câteva zboruri au fost anulate, iar unele servicii de transport cu feribotul au fost suspendate, în timp ce şcoli şi instituţii au fost închise în numeroase zone, în special în sudul şi estul ţării, care, potrivit autorităţilor, ar urma să fie lovite cel mai puternic de furtună.

Hotelurile şi staţiunile din regiunile montane au fost închise de teama inundaţiilor şi a alunecărilor de teren.

Ministerul Apărării a desfăşurat peste 1.600 de militari în zonele cu cel mai mare risc şi a pregătit alţi 24.000 de militari.

Aproape 2.500 de persoane au fost deja evacuate, potrivit autorităţilor, în contextul în care serviciile de meteorologie au anunţat precipitaţii masive.