Supermarket deschis în Ocna Mureş la aproape 4 ani după ce un alt magazin a fost înghiţit de un crater

Primul supermarket înfiinţat în Ocna Mureş, după ce unicul magazin de acest gen din oraş a fost înghiţit de un crater apărut în câmpul de sonde în decembrie 2010, a fost deschis, joi, în zona centrală a oraşului.

28 aug. 2014, 15:45
Supermarket deschis în Ocna Mureş la aproape 4 ani după ce un alt magazin a fost înghiţit de un crater

Cei aproximativ 20.000 de locuitori ai oraşului se vor putea aproviziona astfel mai uşor de la magazinul deschis la parterul clădirii în care a funcţionat Romtelecom, ei fiind nevoiţi în ultimii ani să meargă în oraşele învecinate pentru a face diverse cumpărături care nu sunt disponibile la prăvăliile de cartier.

De asemenea, în lunile următoare ar urma să fie deschis în oraş un al doilea supermarket.

În dimineaţa zilei de 22 decembrie 2010, în oraşul Ocna Mureş s-a produs un con de surpare plin cu apă, în „Câmpul de sonde” al societăţii Salina, la o distanţă de zece metri de un supermarket, având un diametru de aproximativ şapte-opt metri. În doar câteva ore, suprafaţa craterului a ajuns la aproximativ 10.500 de metri pătraţi, cu un diametru de 100-150 de metri.

Un supermarket Plus a fost distrus în întregime, cu tot cu marfă, paguba fiind stabilită la aproape 3,2 milioane de lei.

Au fost afectate şi trei case de locuit, din care una a fost distrusă. Au mai fost distruse sau avariate sediul Administraţiei Financiare, clădirea vechiului dispensar medical şi trei societăţi comerciale, precum şi o porţiune din principalul drum de intrare în oraş. Potrivit autorităţilor, fenomenul a fost provocat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând Salinei şi care a ajuns la suprafaţă.

Valoarea totală a pagubelor produse în urma apariţiei acestui crater a fost de peste 6,6 milioane de lei.

Ulterior, Primăria Ocna Mureş a fost acţionată în instanţă de către Plus, care a solicitat daune de două milioane de euro, pe motiv că zona era nesigură şi că nu ar fi fost informaţi cu privire la acest lucru.

„Există un proces pe rol, în car cei de Plus ne cer două milioane de euro. Dosarul este pe rolul Tribunalului Bucureşti. Cei de la Plus încă nu au plătit taxa de timbru. Pot să o plătească până la dezbaterea pe fond”, a declarat, recent, primarul Silviu Vinţeler.

Acesta a menţionat că studiul geo a fost comandat de către Plus, nu de către Primărie.

„Undeva şi ei (cei de la Plus – n.r.) sunt vinovaţi, pentru că ştiau exact în ce zonă îşi amplasează magazinul. Ne-au dat în judecată şi pe noi şi pe cei de la Salrom. Noi avem şi o hotărâre judecătorească prin care se anulează amenda dată de către Inspectoratul în Construcţii”, a afirmat Silviu Vinţeler.

Primăria Ocna Mureş a fost amendată în urmă cu trei ani cu 15.000 de lei de către Inspectoratul Teritorial în Construcţii Alba pentru că, în cazul eliberării avizelor necesare construcţiei supermarket-ului nu ar fi respectat prevederile Legii 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

La vremea respectivă, şefului Biroului Urbanism din cadrul Primăriei, Nicolae Sanislav, a spus că, după ce reprezentanţii supermarketului au solicitat aviz de urbanism, Primăria le-a cerut avizele necesare, iar aceştia au prezentat documentaţia necesară, fiindu-le întocmită autorizaţia de construire în 5 iunie 2009.

„În momentul în care s-au prezentat să solicite autorizaţia, le-am solicitat şi un aviz de la Institutul Minier din Cluj Napoca, având în vedere că magazinul urma să se amplaseze în zona B, unde se produc mici deformaţii ale terenului din cauza câmpului de sonde. Au refuzat în primă fază, iar apoi au adus de la Institutul Minier un aviz în care li se recomanda să nu construiască în zona respectivă pentru că se produc deformaţii ale terenului”, a declarat Nicolae Sanislav El a adăugat că Primăria le-a solicitat o declaraţie pe proprie răspundere că nu au pretenţii dacă se produc deformaţii ale terenului.