SUPERSTIŢII: Ce NU E bine să faci vinerea

SUPERSTIŢII: Se pare că această superstiţie are la bază mai multe evenimente din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, pornirea potopului lui Noe şi crucificarea lui Hristos, toate au avut loc în zile de vineri.

26 sept. 2014, 03:31
SUPERSTIŢII: Ce NU E bine să faci vinerea

In vremurile pagane ziua de vineri era considerata cea mai norocoasa zi a saptamanii intrucat era guvernata de planeta Venus, care simbolizeaza dragostea si averea. De fapt, denumirea zilei chiar provine de la zeita dragostei in mitologia nordica, Freya.

Pentru crestini, ziua de vineri nu a fost una norocoasa. Se spune ca Adam si Eva ar fi muscat din fructul oprit intr-o zi de vineri si ca ar fi murit tot in aceasta zi a saptamanii. Iisus a fost crucificat de asemenea intr-o zi de vineri.

SUPERSTIŢII: De ce nu e bine să fluieri noaptea şi ce înseamnă dacă te uiţi la ceas la „fără un minut”

Marinarii au refuzat secole la rand sa plece in calatorii vinerea, astfel incat, in momentul in care aceasta superstitie a luat proportii atat de mari incat afecta bunul mers al comertului dependent de acest mijloc de transport, autoritatile maritime englezesti si-au propus sa dovedeasca o data pentru totdeauna ca aceasta superstitie nu are nicio legatura cu realitatea. Asadar, au lansat la apa intr-o zi de vineri un nou vas, denumit H.M.S. Friday. Capitanul vasului care a comandat nava in primul ei voiaj se numea James Friday. Dupa ce a parasit portul, nimeni nu a mai auzit nimic de nava sau de echipajul acesteia…

Frica de a calatori vinerea a ramas la fel de intensa pana la jumatatea secolului XX cand, in Europa, vinerea se inregistra cel mai redus numar de calatori pe trenuri si autobuze. Asadar, inainte de a exclama din toata inima “Slava Domnului, e vineri!” luati in considerare acest mic detaliu, conform FBI vinerea are loc cel mai mare numar de jafuri…

Alte superstiţii:

  • …asternutul schimbat vinerea anunta visuri urate.

  •  …nu e bine sa incepi o calatorie vinerea, altfel vei avea parte de ghinion.

  •  …nu e bine sa incepi sa-ti confectionezi o haina vinerea, decat daca o poti termina tot in acea zi.

  •  …orele bune ale zilei de VINERI sunt intre 10.30-12 si rele intre 7.30-9