Superstiţii şi tradiţii legate de toamnă: Ce se întâmplă dacă păsările zboară lin

A început toamna calendaritică. Legat de acest sezon denumit primavara iernii exista o serie de traditii si superstitii care merita cunoscute de publicul larg, scrie teotrandafir.ro.

01 sept. 2015, 16:22
Superstiţii şi tradiţii legate de toamnă: Ce se întâmplă dacă păsările zboară lin

Traditii si superstitii:

1. CAND SFANTUL ILIE SE INTOARCE CU CARUL PLIN DE PAPUSOI…

Au loc furtuni cu tunete si fulgere tarziu, in acest sezon. Asta inseamna ca vremea va fi calduroasa iar iarna va fi destul de blanda, la inceput. Daca tuna toamna tarziu, anul urmator va fi unul imbelsugat, papusoii reprezentand prosperitatea, spune legenda romaneasca.

2. DACA PASARILE ZBOARA LIN…

Urmatoarele trei luni vor fi frumoase. Daca zboara haotic si se strang des in carduri mari, atunci ne asteapta un anotimp greoi din punct de vedere meteorologic.

3. DACA LUCREZI PE 22 SEPTEMBRIE…

Risti sa ai ghinion pana la sfarsitul anului. Atunci se sarbatoreste Macinica Foca, a treia sarbatoare a acestui sfant din an. Sfantul Foca se razbuna pe cei care nu ii respecta ziua dandu-le foc la case si sure.

4. PE 29 SEPTEMBRIE SE SLOBOZESC BERBECII…

Atunci are loc Nunta Oilor. Este sarbatoarea imperecherii la ovine cand fiecare fermier le da drumul berbecilor pentru ritualul de imperechere.

5. OBICEI OBLIGATORIU DE SFANTUL DUMITRU

De Sf Dumitru se impart mancaruri pentru pomenirea mortilor. Mancarurile alese sunt graul fiert cu unt, covrigi, lapte, must, mere si nuci, dar si mamaliga, in zona Moldovei.

6. DACA SOARECII DAU TARCOALE CASEI TALE…

Si sunt in numar mare, asta inseamna ca va avea loc o iarna naprasnica. Zapezile vor fi mari iar vantul va fi de nesuportat.

7. DACA VRABIILE VOR CANTA DES…

Atunci vom avea parte de o toamna lunga si ploioasa. Cu cat vrabiile canta mai melodios, cu atat trebuie sa iti pregatesti mai dinainte hainele groase si medicamentele anti-raceala.

8. DACA VIN IEPURII PRIN GRADINA…

Daca te trezesti cu vreun iepure in gradina este semn ca iarna va fi extrem de geroasa. De asemenea, va fi si foarte lunga.