Supraacciza la carburanţi, eliminată în Comisia de buget din Camera Deputaţilor. Sighiartău: Urmează bătălia şi votul final în plen

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, anunţă, după şedinţa Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, că supraacciza la carburanţi şi supraimpozitarea contractelor part-time au fost eliminate. "Urmează bătălia şi votul final în plenul Camerei. Sunt sigur că vom fi victorioşi şi acolo", afirmă Robert Sighiartău. Dacă propunerea va trece de plen în forma adoptată în Comisia de buget, începând cu 1 ianuarie 2020 supraacciza la carburanţi operată din cursul anului 2017 va fi eliminată. Doar că simple calcule făcute de Economica.net arată că intenția premierului Orban de a elimina supraacciza la carburanți este imposibilă dintr-un punct de vedere: accizele ar coborî sub nivelul minim permis de Comisia Europeană. Asta dacă nu cresc între timp pentru a putea fi coborâte apoi.

03 dec. 2019, 10:57
Supraacciza la carburanţi, eliminată în Comisia de buget din Camera Deputaţilor. Sighiartău: Urmează bătălia şi votul final în plen

Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a dat, în unanimitate, un raport de admitere unui proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, prin care începând cu 1 ianuarie 2020 supraacciza la carburanţi operată din cursul anului 2017 va fi eliminată.

De asemenea, Comisia a decis ca de la 1 ianuarie 2020 să fie eliminată supraimpozitarea contractelor de muncă cu timp parţial, în vederea aplicării unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat şi nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară, scrie Agerpres.

Proiectul, iniţiat de 53 de parlamentari liberali, va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Deputatul PNL Robert Sighiartău a afirmat că „supraacciza la carburanţi a afectat economia românească, a generat inflaţie şi banii nu s-au dus în infrastructură”.

Robert Sighiartău a estimat că la 50 litri combustibil, se vor economisi aproximativ 30 de lei.

„Am înregistrat o primă mare victorie în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților: Supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time au fost eliminate!

Urmează bătălia și votul final în plenul Camerei. Sunt sigur că vom fi victorioși și acolo.

Românii trebuie să scape de supraacciza oneroasă la carburanți și de supraimpozitarea muncii part-time. Ar fi unele dintre cele mai bune vești de sărbătorile de iarnă”, a scris parlamentarul liberal Robert Sighiartău.

calcule făcute de Economica.net arată că intenția premierului Orban de a elimina supraacciza la carburanți este imposibilă dintr-un punct de vedere: accizele ar coborî sub nivelul minim permis de Comisia Europeană. Asta dacă nu cresc între timp pentru a putea fi coborâte apoi.

Potrivit sursei citate, supraacciza la carburanți are o valoare de șapte eurocenți pe litru. Ea a fost introdusă în 2014, a fost scoasă la începutul lui 2017 și apoi reintrodusă, în toamna aceluiași an, dar taxa nu a mai fost exprimată în euro, ci în lei-de fapt Guvernul a schimbat atunci modul de calcul al accizelor la carburanți: au fost „dezlegate” de cursul valutar și exprimate în lei. Atunci, această supraacciză a fost de 32 de bani pe litru.

Potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieței carburanților din Uniunea Europeană, în momentul de față, exprimate în euro, accizele sunt în România de 427 de euro la 1.000 de litri de benzină și 397 de euro la 1.000 de litri de motorină. Evident, la aceste niveluri a contribuit și deprecierea leului față de euro din ultimii ani.

Anularea supraaccizei, exact la valoarea care a fost introdusă, înseamnă de fapt extragerea a șapte cenți pe litru din acciză (supraacciza de fapt nu există, este o parte a accizei totale). Ceea ce înseamnă o scădere a accizei cu 70 euro pentru 1.000 de litri de benzină sau motorină.

Or aici apare problema: după reducerea cu această valoare, România va avea accize de 357 de euro pentru 1.000 de litri de benzină și de 327 de euro pentru 1.000 de litri de motorină. Ceea ce nu ar fi permis.

Analiza Economica.net AICI