Supraveghere copii: 4 zone importante pe care nu trebuie să le ignori

Una dintre intrebarile pe care parintii si le pun cel mai des, mai ales atunci cand copiii au mai crescut este: “Cand sa ma bag in viata copilului si cand sa fac un pas inapoi, oferindu-i intimitatea de care are nevoie?”. Exista parinti care fie lasa o prea mare libertatea copilului si apoi se trezesc socati in fata unor situatii precum consumul de droguri, scaderea notelor la scoala, absenteismul sau depresia. Exista si parinti care nu isi lasa copiii nici macar sa respire.

06 iun. 2015, 19:00
Supraveghere copii: 4 zone importante pe care nu trebuie să le ignori

Ca de obicei, calea de mijloc este cea mai buna. De fiecare data cand verifici ceva in ceea ce priveste copilul, trebuie sa-i explici ce te ingrijoreaza, ce comportament astepti din partea lui, lasandu-i totodata intimitatea necesara.

In lumea in care traim, majoritatea parintilor ar vrea sa-si supravegheze copiii 100%. Unii chiar o fac, monitorizand copiii prin varii mijloace tehnice moderne, urmarindu-i activitatea in mediile de socializare etc. Nu-i neaparat un lucru rau faptul ca faci acest lucru, insa ar trebui sa intelegi ca nu poti aplica acest control drastic in fiecare zi.

Daca ai un copil care se poarta exemplar, isi face temele, isi indeplineste indatoririle, atunci verificarile ar trebui sa fie mai rare si sa nu para intruzive. Chiar daca, la prima vedere, copilul este cooperant, daca devii prea insistent pot aparea schimbari de comportament: scaderea notelor la scoala, dezinteres fata de lucruri care altadata ii faceau placere, deteriorarea relatiei lui cu tine, etc.

Daca, in schimb, ai un copil care ia note sub media lui obisnuita, care tipa de fiecare data cand ii spui sa-si faca temele, minte, este abuziv verbal sau fizic, incearca sa te intimideze atunci cand ii setezi anumite limite si consecinte pentru faptele sale, atunci ar trebui sa suplimentezi „supravegherea” pentru a te asigura ca este in siguranta.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.