Supravieţuitor al incendiului din Colectiv, după senţinţa definitivă: Este o dezamăgire, dar un prim pas către adevăr

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat joi sentinţa definitivă în dosarul Colectiv. Cristian Popescu-Piedone, în prezent primar al Sectorului 5, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu tragedia din octombrie 2015 de la clubul Colectiv, în urma căreia au decedat 64 de persoane. De asemenea, patronii clubului Colectiv au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 6 şi 11 ani şi 8 luni de închisoare, iar George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la ISU Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 8 ani şi 8 luni închisoare.

12 mai 2022, 18:44
Supravieţuitor al incendiului din Colectiv, după senţinţa definitivă: Este o dezamăgire, dar un prim pas către adevăr

Mihai Grecea şi Adrian Albu, cei doi supravieţuitori de la Colectiv, prezenţi joi, la Curtea de Apel, la citirea sentinţei în dosarul Colectiv, au spus că „statul român s-a spălat pe mâini”.

Mihai Grecea a stat aproape o lună în comă după incendiul din octombrie 2015. „Constat, fără uimire, că funcționarii publici în România sunt stat în stat, că legea penală îi favorizează. Grație eforturilor establishmentului politic în ultimii ani, mai ales în perioada lui Dragnea, legislația penală s-a schimbat, diminuând pedepsele în cazul infracțiunilor de serviciu”, a declrat Mihai Grecea pentru Hotnews.

Mihai Grecea spune că „atât a permis legislația penală din România să fie acordat ca pedeapsă pentru cazul Colectiv – pentru funcționarii de la primărie și pentru pompieri”.

Mihai Grecea mai spune că sentinţa de joi în dosarul Colectiv „este o dezamăgire”, dar că „pe de altă parte, este și un mugure de optimism faptul că șontâc, șontâc, poticnit, foarte greu, justiția română nu face dreptate, nu a făcut niciodată și, oricum, în cazul Colectiv, nici nu ar putea să facă dreptate într-o asemenea tragedie – pe morți nu îi mai aduce nimeni înapoi și nici pe noi nu ne mai poate face nimeni cum eram și în niciun caz justiția.”

Prin sentinţa de azi în dosarul Colectiv „s-a aplicat legea, așa proastă cum este ea”.

„Am obținut o sentință definitivă în care sunt recunoscute niște vinovății și în care este recunoscut faptul că statul, prin reprezentanții săi, este și el, alături de organizatori și de pompieri, una dintre cauzele acestei tragedii.”, a mai spus Grecea.

Citeşte şi: Cristian Popescu Piedone a ajuns după gratii. Îşi va ispăşi pedeapsa la Penitenciarul Rahova

„Justiţia, conform legii, a fost înfăptuită. Dreptate nu se va face atât timp cât justiţia este înfăptuită după legi blânde”, a scris şi Adrian Albu, un alt supravieţuitor al incendiului de la Colectiv, pe Facebook.