Supravieţuitor Colectiv despre Raportul prezentat de Guvern: „Nu este ceva nou faptul că a fost o întârziere”

Supravieţuitorii incendiului din Colectiv spun că nu sunt surprinşi de rezultatele raportului Guvernului care au scos la iveală faptul că în noaptea tragediei autorităţile au acţionat cu întârziere.

22 mart. 2016, 18:46
Supravieţuitor Colectiv despre Raportul prezentat de Guvern: „Nu este ceva nou faptul că a fost o întârziere”

Raportul Guvernului privind mobilizarea autorităţilor în noaptea de 30 octombrie arată că de la momentul primelor apeluri şi până la mobilizarea generală au trecut 18 minute pentru ca Planul Roşu de Intervenţie să fie declanşat. Asta în condiţiile în care autorităţile aveau mijloacele legale să nu se împiedice de birocraţieî, reiese din raportul Corpului de Control al Guvernului.

Victor Dobre, fost angajat al clubului Colectiv şi unul dintre supravieţuitori, care a purtat în braţe răniţi în noaptea aceea şi care ulterior a înfiinţat un ONG pentru răniţii din club („Colectiv pentru viitor”), spune că nu este o surpriză raportul Guvernului, întârzierea reacţiei autorităţilor s-a văzut atunci.

„S-au lovit de multe ori de elemente din acestea birocratice, pe sistemul „să nu facem, aşa că nu se face”. Acestea sunt nişte lucruri pe care le-am văzut şi eu în seara aceea, le-am văzut trăind acolo în momentele acelea teribile, pentru mine nu este ceva nou faptul că a fost o întârziere şi că au fost multe lacune în procedurile lor şi mai ales în aplicarea procedurilor”, a spus Dobre.

În ceea ce priveşte tragerea la răspundere a autorităţilor care au întârziat în răspunsul lor în momentul tragediei, Dobre spune că nu poate da pedepse şi nici nu vrea asta, dar ar vrea ca autorităţile „să îşi asume ce au greşit în acea noapte şi în toată intervenţia şi reacţia de după incendiu, iar de pedepse să se ocupe cine e abilitat, respectiv justiţia”.

Supraviţuitorul incendiului din Colectiv mai spune că se aşteaptă ca unele aspecte care s-au întâmplat în acea noapte să se repete.

Din Raportul prezentat de Corpul de Control al Guvernului reiese că intervenția de urgență în urma incendiului de la clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, a fost în mare parte o acțiune necoordonată, cu elemente de improvizație a autorităților, se arată într-o sinteză a raportului Corpului de control al premierului privind intervenția de urgență la incendiul din clubul bucureștean.

CITEŞTE ŞI Corpul de Control al Guvernului, RAPORT ŞOCANT în cazul COLECTIV: Planul Roşu de Intervenţie nu a fost declanşat imediat