Surpriză a lui Putin în războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin l-a desemnat pe Şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, comandant suprem al „operaţiunii speciale”

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a numit miercuri pe şeful Statului Major General, generalul Valeri Gherasimov, la comanda campaniei militare a Rusiei din Ucraina, în cea mai recentă remaniere a conducerii militare a Moscovei.

11 ian. 2023, 20:13
Surpriză a lui Putin în războiul din Ucraina. Liderul de la Kremlin l-a desemnat pe Şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov, comandant suprem al „operaţiunii speciale”

Şoigu l-a numit pe Gherasimov în funcţia de comandant al grupului de forţe combinate pentru „operaţiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Nu mai târziu de octombrie anul trecut, Rusia îl promovase pe Serghei Surovikin, supranumit „generalul Armageddon” de către presa rusă pentru reputaţia sa de militar necruţător, în funcţia de comandant principal al operaţiunilor de luptă din Ucraina, după o serie de contraofensive ucrainene care au schimbat cursul conflictului.

Surovikin va rămâne adjunct al lui Gherasimov, a precizat Ministerul Apărării, citat de News.ro.

Ministerul spune că aceste schimbări au fost făcute pentru a creşte eficienţa gestionării operaţiunilor militare din Ucraina, după mai bine de 10 luni de campanie.

Gherasimov, la fel ca Şoigu, s-a confruntat cu critici dure din partea bloggerilor militari ruşi pentru multiplele eşecuri ale Rusiei pe câmpul de luptă şi pentru eşecul de a asigura victoria într-o campanie pe care Kremlinul se aştepta să o încheie după puţin timp.

Forţele ruse şi ucrainene erau angajate miercuri în lupte intense pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, iar ruşii păreau să fie în avantaj, ceea ce ar fi un pas înainte în demersul Moscovei de a cuceri întreaga regiune Donbas.

Citeşte şi: Lupte crâncene în Ucraina. Mecenarii lui Putin anunţă lovituri năprasnice în zona Bahmut